Hlavní obsah

Němce svírá strach, počty nakažených razantně stoupají

Nákaza koronavirem SARS-CoV-2 se v Německu nezadržitelně šíří. Z nejnovějších statistických dat Institutu Roberta Kocha vyplývá, že počet potvrzených případů stoupl o dalších 4062 případů. V zemi je tedy celkově nakažených 22 672 lidí. Současně vzrostl počet obětí o 31 na celkových 86. Prudký nárůst vysvětluje institut tím, že v neděli nebyla k dispozici data od všech spolkových zemí.

Foto: Fabrizio Bensch, Reuters

Zdravotníci v Berlíně jdou do testovacího centra zřízeného mimo lékařskou ordinaci.

Článek

Nejpostiženější spolkovou zemí je Severní Porýní-Vestfálsko, kde je 5615 potvrzených případů nákazy a 28 obětí. Právě zde přibylo nejvíce nově nakažených.

Na pomyslném žebříčku patří druhé místo Bavorsku. To registruje 4892 nakažených a celkem 26 obětí. Oproti předchozímu dni přibylo 1242 nově potvrzených případů nákazy.

SPECIÁL: COVID-19 | Vše o nákaze, rady a tipy, jaké jsou příznaky

Koronavirus

Třetí místo patří spolkové zemi Bádensko-Württembersko, kde je 3811 nakažených SARS-CoV-2 a 21 obětí.

Vyšší počty nakažených hlásí také Dolní Sasko (1483), Hesensko (1347), Porýní-Falc (1177) a Berlín (1077).

Přísnější opatření, která Německo a jednotlivé spolkové země zavedly, by se podle šéfa institutu Lothara Wielera mohly projevit nejdříve ve středu.

Zákaz setkání více než dvou lidí

V celém Německu jsou z rozhodnutí vlády minimálně na dva týdny zakázána shromáždění více než dvou lidí. Výjimka se vztahuje na rodiny a členy jedné domácnosti. Na veřejnosti mají lidé dodržovat minimálně 1,5metrový odstup.

Kancléřka Merkelová je kvůli koronaviru v karanténě

Koronavirus

Uzavřely se restaurace i další gastronomická zařízení s výjimkou těch, kde je možné pokrmy vyzvednout s sebou nebo si je objednat přímo domů. Zavřeno musí mít i všechna kadeřnictví, kosmetická studia či masážní salony.

Na dodržování opatření bude dohlížet policie. V některých spolkových zemích za porušení nařízení hrozí pokuta až 25 tisíc eur (686 tisíc korun), nebo dokonce několikaleté odnětí svobody.

Snad to Němcům konečně docvaklo, rouškám už se nevysmívají, říká pendlerka

Koronavirus

Spolkové země mohou navíc přijít s dalšími pravidly. Například Sasko od pondělí výrazně omezilo vycházení. Lidé budou moci z domovů vyjít jen do práce, k lékaři, na nákup nebo třeba na procházku v blízkosti domova.

Reklama

Výběr článků

Načítám