Hlavní obsah

Nedostatkový Remdesivir v Česku dostane každá nemocnice, která si řekne

Právo, Stáňa Seďová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Remdesivir obdržel od Evropské agentury pro léčivé přípravky (EMA) souhlas k podmínečné registraci. Stal se tak prvním léčivým přípravkem určeným k léčbě závažného průběhu nemoci covid-19, který byl doporučen pro registraci v EU. Evropská komise vydá rozhodnutí během příštího týdne. V Česku je však situace v tuto chvíli vyřešena. Každá nemocnice, která bude mít pacienta, jemuž by lék mohl zachránit život, jej dostane.

Foto: Amr Abdallah Dalsh, Reuters

Ilustrační foto

Článek

„Nám se především podařilo dosáhnout cíle, který jsme si jako hlavní stanovili. Každý týden vozíme novou dodávku léku do dvou nemocnic, respektive lékáren. Ve Všeobecné fakultní nemocnici v Praze a v Brně u sv. Anny. Odtud si může každé zdravotnické zařízení zaslat e-žádanku a lék obdržet,“ řekl Právu Pavel Březina, manažer americké společnosti Gilead Sciences, která remdesivir vyrábí.

„Už se to tedy netýká jen původně vybraných čtyř nemocnic. Dostane se ke každému pacientovi, jehož stav je závažný v důsledku onemocnění covid-19. Přesto, že globálně je stále nedostatek tohoto experimentálního léku, dovážíme ho do Česka pravidelně,“ poznamenal.

Mnoho otazníků zatím zůstává

Z rozhodnutí EMA má zástupce společnosti samozřejmě radost, ale jeho dopad na český trh se může podle něj projevit až za několik měsíců.

„Pokud vše poběží, jak má, a podmínečnou registraci pro remdesivir od Evropské komise dostaneme, bude následovat několik dalších důležitých kroků; dokumentace a indikace, tedy kdo bude moci lék dostat a kdo ho bude předepisovat, zda jednotliví lékaři. To nyní těžko říct. Další otázkou je obal a příbalový leták. Jestli bude nejprve jen v angličtině, později v českém jazyce. Následující krok bude úhrada. Může trvat ještě několik měsíců, než dojde k dohodě a lék bude takto volně na trhu k dispozici,“ upozornil Březina.

EMA k doporučení i bez neúplných údajů přistoupila proto, že přínos okamžité dostupnosti pro pacienty převáží riziko spojené se skutečností, že dosud nejsou k dispozici kompletní data.

„Aby bylo možné lépe popsat účinnost a bezpečnost remdesiviru, musí společnost Gilead do srpna 2020 předložit EMA další údaje o kvalitě přípravku a do prosince 2020 pak závěrečné zprávy z klinických hodnocení. Tyto zprávy o bezpečnosti by měly být výboru předkládány každý měsíc a hodnoceny i po uvedení remdesiviru na trh,“ vysvětlila následující kroky EMA mluvčí Státního ústavu pro kontrolu léčiv Barbora Peterová.

Situace v ČR je klidná

Zásadní roli v pozitivním doporučení sehrála i americká studie, jež prokázala, že pacienti léčení remdesivirem se zotavili přibližně po jedenácti dnech ve srovnání s patnácti dny u pacientů, kterým bylo podáváno placebo. Tento účinek nebyl pozorován u pacientů s mírným až středně závažným onemocněním.

U pacientů se závažným onemocněním, kteří tvořili přibližně 90 procent sledované populace ve studii, byla doba do zotavení 12 dní ve skupině s remdesivirem a 18 dní ve skupině s placebem.

Současná situace, i přístup k léku, je podle ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha (za ANO) dobrá a klidná. Hodnotí tak situaci i přesto, že aktuální počet hospitalizovaných oproti minulým týdnům mírně stoupl ve čtvrtek na 131 pacientů a počet obětí vzrostl od středy o dalších šest obětí na 344.

Remdesivir v americké firmě Gilead Sciences vyvinul tým pod vedením Čecha Tomáše Cihláře.
Původně měl sloužit jako lék pro nemocné s ebolou, jeho účinky v boji s touto nemocí však byly jen malé.
Pro nouzové a omezené použití pro nemocné se závažným průběhem nemoci covid-19 už ho schválily Spojené státy, Indie a Jižní Korea. V Česku se experimentálním lékem léčily zatím jednotky pacientů s velmi vážným průběhem nemoc. Plně schválen byl tento lék v Japonsku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám