Hlavní obsah

Uzdravili jste se z covidu? I tak si nechte zkontrolovat plíce, vybízejí lékaři

Novinky, Dana Sokolová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Následky v podobě poškození funkce plic mohou nést všichni lidé, kteří prodělali covid-19, a tedy i ti s lehčí formou průběhu. Bylo by proto dobré, aby si plíce nechali zkontrolovat plicními lékaři, doporučují na základě svého zjištění pneumologové z Fakultní nemocnice Hradec Králové.

Foto: Profimedia.cz

U přibližně 20 % nemocných kontrolní zobrazovací vyšetření plic ukázalo určité zbytkové postižení plicní tkáně

Článek

Ve Fakultní nemocnici Hradec Králové od tohoto léta systematicky sledují 79 nemocných průměrného věku 45 let, kteří prodělali covid-19. Většina z nich (65 %) se přitom léčila doma a jen menší část v nemocnici (14 %).

„Téměř polovina (49 %) všech nemocných ještě tři měsíce po prodělané infekci udávala přítomnost respiračních příznaků, jako zhoršené dýchání (21 %), kašel (10 %), únavu (17 %) nebo bolest na hrudníku (9 %),” upozorňuje Vladimír Koblížek, přednosta Plicní kliniky Fakultní nemocnice a Lékařské fakulty Univerzity Karlovy v Hradci Králové.

Kromě toho 28 % z nich mělo i stále narušený čich a 9 % chuť.

Porušená funkce plic se ale může objevit i u těch nemocných, kteří žádné větší potíže sami nezaznamenali.

Únava, úporná bolest hlavy, problémy s dechem. Lidé popisují zkušenosti s covidem

Koronavirus

Nejčastější porušené funkce plic na základě vyšetření pneumologů

  • snížená schopnost přenosu kyslíku v oblasti plicních sklípků (37 %)
  • pokles kyslíku v krvi při zátěži (7 %)

U přibližně 20 % nemocných kontrolní zobrazovací vyšetření plic (CT či RTG) ukázalo určité zbytkové postižení plicní tkáně.

Další sledování nemocných

Lékaři plánují sledovat účastníky studie i v následujícím roce. Plánují, že u nich všechna vyšetření ještě dvakrát zopakují, aby mohli objektivně posoudit, jak rychle potrvá návrat plicních funkcí a známek plicního postižení do normálu, případně zda se vůbec povede.

Současně všem pacientům zanalyzují hladiny protilátek a známky buněčné imunity, aby zmapovali jejich nově získanou odolnost proti viru.

Nová verze eRoušky je venku. Upozorní uživatele na kontakt s nakaženým

Software

Doporučení plicních lékařů lidem s onemocněním plic

Nejčastějším důvodem, proč lidé s covidem končí v nemocnicích nebo potřebují intenzivní péči, jsou dýchací potíže spojené s nízkou hladinou kyslíku.

„Našim pacientům s již existujícím plicním onemocněním tak doporučujeme pečlivě se řídit již známými preventivními opatřeními – vyhýbat se davům, dodržovat hygienické zásady, a jako každý rok – nechat se očkovat proti chřipce, pneumokokům a dalším nemocem, které by mohly jejich stav zhoršit,“ uzavírá Stanislav Kos, předseda Českého občanského spolku proti plicním nemocem.

Reklama

Výběr článků

Načítám