Hlavní obsah

Na Slovensku je v karanténě jedna romská osada

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)

Celá romská osada Háj ve městě Gelnica v Košickém kraji je v karanténě. Důvodem je Rom, který se před časem vrátil z Velké Británie a nedodržel povinnou domácí karanténu.

Foto: město Gelnice

Městští strážníci hlídkují u osady Háj poblíž města Gelnice.

Článek

Primátor Gelnice Dušan Tomaško Denníku N řekl, že zmíněný Rom nebyl pozitivně testovaný na koronavirus a nemá ani žádné příznaky onemocnění. Přesto svolal krizový štáb a osada, v níž žije asi 80 lidí, je celá v karanténě. Místo momentálně monitoruje městská policie. Magistrát zabezpečuje obyvatelům pitnou vodu a potraviny.

SPECIÁL: COVID-19 | Vše o nákaze, rady a tipy, jaké jsou příznaky

Koronavirus

„S lidmi z osady komunikujeme. Pokud by někdo porušil 14denní povinnou karanténu, ohlásíme to státní policii. Nemáme kompetenci ho zadržet,“ řekl primátor.

Premiér Igor Matovič (Obyčejní lidé a nezávislé osobnosti OLaNO) v pátek připustil, že pokud koronavirus propukne na Slovensku ve velkém, může to být právě v osadách podobných té gelnické.

Foto: město Gelnice

Osada Háj je za páskami

Podle bývalého zmocněnce vlády pro romské komunity a člena krizového štábu Petera Polláka by bylo nejlepší umístit do některého karanténního zařízení všechny obyvatele osady, kteří přišli do styku se zmíněným mužem. Může se ale jednat o všechny obyvatele osady.

Mluvčí města Milo Janáč uvedl, že osada je nyní označena páskou a městští strážníci upozornili obyvatele, že za ni nesmějí. „Komunikujeme s ústředním krizovým štábem a pomoc nám nabídlo i ministerstvo vnitra,“ řekl mluvčí.

Janáč konstatoval, že nejlepším řešením by bylo umístnění obyvatel osady do státních karanténních zařízení, protože hlídat osadu bude problematické především v noci.

Reklama

Výběr článků

Načítám