Hlavní obsah

Na Moravě mají šest nových podezření na koronavirus

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Hygienici v Jihomoravském kraji prověřují od soboty šest nových podezření na nákazu koronavirem, řekla vedoucí protiepidemického odboru jihomoravské hygienické stanice Renata Ciupek. Celkem bylo odběry vyšetřeno 45 pacientů, u 35 byly vzorky negativní, u ostatních se na výsledky čeká. V karanténě je osm lidí.

Foto: Petr Švancara , ČTK

Fakultní nemocnice u sv. Anny v Brně

Článek

V sobotu večer měli hygienici v Jihomoravském kraji odběry u 39 lidí, přičemž u 35 byly testy negativní. „Od včerejška (soboty) máme šest nových odběrů. Výsledky čekáme dnes odpoledne. Všechny dosud vyšetřené osoby v Jihomoravském kraji měly výsledky negativní,” uvedla Ciupek.

Od pátku funguje tým Fakultní nemocnice Brno, který na podnět hygieniků jezdí ve spolupráci se záchranáři domů k pacientům s podezřením na koronavirus, kde provádí odběry. Cílem je omezit vstup lidí s podezřením na koronavirus do nemocnice, kde by mohli ohrozit pacienty se slabší imunitou nebo před operací. Ke komu tým vyjede, stanovuje epidemiolog, podle Ciupek se ale někdy dožadují odběrů lidé, kteří například nikam necestovali ani nepřišli do styku s nakaženými.

V karanténě zůstává osm lidí, kteří byli v zasažené oblasti nebo se setkali s někým, u koho se koronavirus potvrdil. U lidí v karanténě se odběry neprovádějí do doby, dokud nemají příznaky jako horečka, kašel nebo rýma.

Tisíce Čechů se nyní nacházejí v Itálii, kde platí v Lombardii a dalších 14 regionech do 3. dubna karanténa. Dekret podepsal v noci na neděli italský premiér Giuseppe Conte. Čeští občané se ale mohou vrátit zpět, upřesnil ministr zdravotnictví Adam Vojtěch.

Ministerstvo zahraničí v neděli uvedlo, že nedoporučuje cestovat do celé Itálie.

Vyhláška nařizuje faktickou izolaci Lombardie, kde bylo zjištěno nejvíce případů nákazy, a také 14 provincií v regionech Emilia-Romagna, Piemont a Veneto (Benátsko). Kromě toho se v celé zemi ruší sportovní akce a přerušuje činnost zábavných a kulturních zařízení, včetně divadel, muzeí a knihoven. Uzavřeny jsou lyžařské vleky.

Stát chystá pomoc podnikům, které drtí koronavirus

Koronavirus

V ČR je zatím 26 potvrzených případů nákazy, testováno bylo zhruba 800 lidí. Čísla se ale mohou měnit. První tři případy odhalily testy před týdnem v neděli, od té doby přibyli další lidé s nákazou. Průběh u všech infikovaných je stále mírný. Léčí se v pražské Nemocnici Na Bulovce a v nemocnici v Ústí nad Labem, postupně ale přibývá nemocných v domácí karanténě.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám