Hlavní obsah

Myslela jsem, že umírám. 35letá Číňanka se s Covid-19 léčila dva měsíce

– Wu-chan

V sobotu opustila nemocnici ve Wu-chanu 35letá Číňanka, která v ní strávila více než dva měsíce a na jednotce intenzivní péče bojovala 20 dnů o život. Když Ťin Čchen odcházela, měla oči zalité slzami.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: 35letá Číňanka překonala koronavirus, v nemocnici strávila přes 60 dnůVideo: Reuters

 
Článek

Na jednotce intenzivní péče skončila 5. února, když u ní byla zjištěna saturace hemoglobinu kyslíkem na 80 procentech, zatímco běžně se pohybuje mezi 95 a 98 procenty. „Cítila jsem se nemocná a myslela jsem si, že umírám. Než mě převezli na JIP, nahrála jsem svá poslední slova,“ uvedla Ťin.

„Na počátku byla pacientka v kritickém stavu kvůli dlouhodobému nedostatku kyslíku. Léčba byla velmi obtížná,“ řekl lékař Čang Nuo-fu, který stál v čele zdravotnického týmu z provincie Kuang-tung a připravil terapeutický plán. „Velmi si vážíme úspěchu a jsme šťastní, že se vyléčila. A když byla propuštěna z nemocnice, ještě více nás to povzbudilo,” dodal Čang.

Konzultace při její léčbě poskytoval expert na boj s nemocí Covid-1 Čong Nan-šan. „Měla jsem opakované recidivy, ale oni to nevzdávali. Dokonce měli třikrát konzultace na dálku s Čongem Nan-šanem. Věnovali mi ohromné úsilí a energii. Jsem jim za to vděčná.“

Stoletý kmet s koronavirem se vyléčil

Koronavirus

„Léčba na JIP trvala 20 dní,“ uvedl Čang. Po ukončení intubace byla pacientka tři dny pozorována a pak byla převezena na běžné oddělení. „Byli jsme tak šťastní, když mohla pro prodělání intubace bezpečně opustit JIP,“ dodal.

SPECIÁL: COVID-19 | Vše o nákaze, rady a tipy, jaké jsou příznaky

Koronavirus

Když Ťin odcházela, lékaři jí říkali, co má při rekonvalescenci dělat. „Zkoušejte více cvičit,” pověděl jí lékař Che Sin- liang. Když se ho ptala, jestli je to vůbec možné, odpověděl: „Ano, cvičte tak dlouho, dokud nebudete těžce hekat.“

Reklama

Výběr článků

Načítám