Hlavní obsah

Místo plic měla vazivo. Transplantace zachránila mladé ženě s koronavirem život

Novinky, Alex Švamberk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Chicago

Žena z Chicaga je první Američankou infikovanou koronavirem, jíž zachránila život oboustranná transplantace plic, uvedl ve čtvrtek list The New York Times. U ženy mezi dvaceti a třiceti lety se po infekci vyvinula plicní fibróza, kdy se plicní výstelka mění v tuhou vazivovou tkáň. Plíce tak přestaly být schopné zásobovat krev kyslíkem. Transplantace plic lidem, kteří se nakazili covidem, se už předtím provedly v Rakousku, Itálii a Číně.

Foto: Profimedia.cz

Snímek z transplantace plic Američance nakažené covidem-19

Článek

Plíce byly ženě transplantovány v chicagské nemocnici Northwestern Memorial 11. června. Desetihodinová operace dopadla dobře, řekl přednosta plicní chirurgie Ankit Bharat listu The New York Times. Zmínil, že má před sebou ještě dlouhou rekonvalescenci, ale už se uzdravuje.

Operace trvala déle, než se přepokládalo, protože kvůli „zápalu byly plíce doslova uvězněné ve vazivu, které se vytvořilo kolem nich, hrudní stěny i okolo srdce a bránice“, uvedla ve zprávě nemocnice. Dodala, že pacientka je stále připojena na plicní ventilaci. Hrudní svaly jsou po nemoci tak slabé, že ještě neumožňují ženě samostatně dýchat.

Bharat dodal, že transplantace plic byla jedinou možností, jak ženě zachránit život. Jeho tým ale zdůraznil, že i když tato operace může zachránit životy pacientům s vážným průběhem zápalu plic po nákaze SARS-CoV-2, kdy dojde k jejich fibróze, není určena pro každého. „Mluvíme o pacientech, kteří jsou relativně mladí, s minimem dalších komorbidit (dalších závažných nemocí), s trvalým poškozením plic, které nejde odpojit od ventilátoru,“ vysvětlil Bharat, kterého už kontaktovaly jiné americké nemocnice ohledně jeho zkušeností s transplantací plic u nemocných covidem-19. Některé mají zájem poslat nemocné na transplantaci plic.

Foto: Profimedia.cz

Chicagská nemocnice, kde transplantovali plíce Američance nakažené covidem-19.

Úspěšná operace ve Vídni

Američanka je třetí nakaženou covidem, u které se provedla úspěšná transplantace plic. Ve Vídni provedli transplantaci 45leté ženě z Korutan, jejíž plíce byly tak poškozené, že se nemohly zotavit. Stala se tak první Evropankou, která zákrok prodělala. Primář hrudní chirurgie a vídeňské univerzitní nemocnici Walter Klepetko uvedl, že šlo o „velmi komplikovanou transplantaci plic, protože pacientka neměla dost krevních destiček a v těle byly přítomné protilátky, které bylo nejprve nutné potlačit, aby imunitní reakce nevedla k odmítnutí orgánu“. Výkon samotný komplikovala opatření nutná k tomu, aby se nenakazili sami chirurgové.

Díky transplantaci se však dostala z jinak beznadějné situace. Ženě začaly plíce selhávat osm týdnů poté, co se nakazila novým koronavirem. V posledních dnech ji nepomáhala ani plicní ventilace a musela být připojena na zařízení ECMO, který zajišťuje mimotělní membránové okysličení krve.

„Jsme velmi spokojeni se stavem pacientky, která byla ve velmi vážném stavu. Jen pár dnů po zákroku je pacientka na cestě k uzdravení,“ uvedl Klepeko 25. května.

Oboustrannou transplantaci plic prodělala poté také čerstvě osmnáctiletá Italka, která předtím strávila 58 dní na přístrojích, které ji udržovaly při životě. Lékaři uvedli, že se „probudila a plně spolupracuje“, uvedl list The Guardian.

Transplantace plic ve Wu-chanu

Zřejmě prvním člověkem nakaženým covidem- 19, jemuž transplantovali plíce, byl 65letý Cchuej Č´čchiang z Wu-chanu, u něhož se nákaza potvrdila 7. února. V nemocnici strávil přes sto dní, z toho 62 na ECMO. Operovali ho 20. dubna, když se podařilo získat orgány od dárce, který ten den zemřel.

Šestihodinová operace se musela provádět ve speciální místnosti s podtlakem, aby z ní neunikal vzduch s koronaviry, a tým chirurgů měl přetlakové oděvy. „Rizika jsou velmi vysoká, když se provádí transplantace u pacientů s covidem ve finální fázi,” řekl listu China Daily hlavní chirurg z oddělení plicní chirurgie v Renminské nemocnici ve Wu-chanu Lin Chuej-čching. Dva dny po operaci byl Číňan odpojen od ECMO a od 27. dubna byl postupně odpojován od dýchacího přístroje a cévky. Od 4. května už mohlo polykat a mluvit nebo si sednout.

Dalším operovaným byl 24. dubna 54letý Číňan z Wu-chanu, kterému byla také provedena oboustranná transplantace plic v jiné wu-chanské nemocnici. Muž strávil na ECMO 73 dní.

Reklama

Výběr článků

Načítám