Hlavní obsah

Firma vyrábí masky z plastového odpadu v oceánech

Novinky, nčs

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jak spojit potřebné s užitečným vymyslela největší základna potápěčů na světě Professional Association of Diving Instructors (PADI). Z plastového odpadu, kterým jsou znečišťovány oceány, vyrábí ochranné masky, jež se v době pandemie koronaviru rozhodně neztratí.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Masku vyrábí PADI ve spolupráci s firmou Rash'R, která se zabývá právě výrobou ekologicky šetrného materiálu. Maska se prodává za 20,4 dolaru (520 korun) a díky pěti náhradním filtrům ji lze použít opakovaně, informoval server CNN.

„Z tohoto produktu nemáme žádný zisk,” vysvětluje Lisa Nicklinová z PADI. „Jsme organizace, která se stará o oceány a o naše členy a masky prodáváme bez jakéhokoliv profitu,” doplňuje Nicklinová.

Vorvaň spolykal metrák odpadků

Věda a školy

Protože materiál, ze kterého jsou masky vyráběny, pochází z oceánů, přichází firma s celkem pěti motivy, které všechny mají právě příbuznou tématiku. Žraloci, manty a další mořská zvířata zdobí masky, jež si zákazníci mohou na internetových stránkách objednat zatím v předprodeji. K dispozici je i varianta masky, která je vhodná pro děti od čtyř do deseti let.

Půl tuny plastů

Organizace zatím hlásí zhruba 15 tisíc objednaných masek, s čímž se zpočátku tak docela nepočítalo. „Takovou poptávku jsme nečekali, zákazníci si zřejmě uvědomují, že kromě sebe a svých blízkých budou chránit také oceány,” říká Nicklinová.

Její slova potvrzuje fakt, že na 15 tisíc vyrobených masek bude spotřebováno přes půl tuny plastového odpadu. Jak Nicklinová dodala, využívání masky, která se dá použít opakovaně, je výhodné pro celou společnost, kdy respirátory a roušky mohou využívat zejména zdravotníci a další osoby, které se potýkají s pandemií v první linii.

SPECIÁL: Historie největších pandemií

Speciály

Reklama

Výběr článků

Načítám