Hlavní obsah

Lidé si za test raději zaplatí, než aby čekali

Právo, Stáňa Seďová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Od prvních případů nemoci covid-19 v naší zemi přistupovali Češi k testování podobně jako k dalším úskalím při šíření koronaviru. Po svém. Nejenže se k otestování hrnuli hned od počátku, zatímco například v Číně se mnozí báli a bránili. U nás si lidé neváhají za test sami zaplatit, dokonce si i vzorek odebrat.

Foto: Agustin Marcarian, Reuters

Ilustrační foto

Článek

„Přesný údaj, kolik je samoplátců z počtu testovaných, ministerstvo zdravotnictví neeviduje,“ sdělila Právu mluvčí ministerstva Gabriela Štepanyová.

V laboratoři Tilia samoplátce evidují. „Celkem jsme testovali 1895 vzorků. Z různých nemocnic jsme testovali 150 vzorků indikovaných pacientů a dalších zhruba padesát lidí sice mělo nárok na bezplatné testování, ale nechtěli úhradu nechat na státu, protože mnohde čekali na výsledky týden, osm dní,“ řekl Právu epidemiolog Miroslav Pek z laboratoře Tilia.

Upozorňoval jsem je, že mohou být otestovaní bezplatně, ale chtěli u nás
Miroslav Pek, Tilia

„Nebo měli obavu, že by se jich vůbec nedočkali. Objednávali se telefonicky, upozorňoval jsem je, že mohou být otestovaní bezplatně normálním systémem, ale chtěli u nás, takže si testování zaplatili a výsledky měli do druhého dne,“ dodal Pek s tím, že z celkového počtu byl pozitivní záchyt u 35 vzorků.

Od pondělí se budou testovat i lidé bez příznaků, pokud byli v kontaktu s nakaženými

Koronavirus

K tomu je třeba ještě připočítat dva pozitivní vzorky ještě z doby před zákazem testování na koronavirus v Tilii ministerstvem zdravotnictví. Další významnou skupinou zájemců o placené testy jsou domovy seniorů.

Plošné testování na koronavirus vypukne v Česku v pondělí

Koronavirus

„Pracujeme pro lidi z ulice. Vyšetřujeme rovněž pro nemocnice, které buď nemají kapacitu, nebo potřebují znát covid stav u nově příchozího pacienta. A potom velmi významně pro domovy seniorů, různé sociální péče a uzavřené komunity starších občanů, které by se normálně k preventivnímu testování svých klientů i personálu nedostaly. To je nesmírně důležité, neboť tím lze efektivně bránit zavlečení covidu-19 na tato zranitelná místa. Takových lidí jsme vyšetřili odhadem tři sta,“ doplnila manžela Soňa Peková, vedoucí laboratoře Tilia.

70 odběrných míst, pro samoplátce 6

V celém Česku je nyní podle průběžně aktualizovaného seznamu ministerstva zdravotnictví 83 laboratoří, které testují přítomnost nového koronaviru a celkem 70 odběrových míst vzorků. Těch, kde odeberou i samoplátce, je u nás šest.

„Lidé si většinou odběr provedou sami nebo jim pomůže třeba zdravotník z rodiny. V zařízeních pro seniory byly vzorky odborně odebrány profesionály v místě. Odhaduji, že vzorků na klasických štětičkách, od lidí z ulice jsme testovali asi osm set,“ doplnil Pek. Dalším místem, kde si mohou lidé nechat odebrat vzorek, i když nebyli indikováni k testu hygienou, je odběrový stan Ústřední vojenské nemocnice (UVN) v Praze. Tam se jich vydává už ale výrazně méně.

SPECIÁL: COVID-19 | Vše o nákaze, rady a tipy, jaké jsou příznaky

Koronavirus

„V průměru děláme 250 odběrů denně, o víkendech okolo 100 odběrů. Samoplátců chodí denně řádově jednotky. Od 13. března do 13. dubna jsme měli zhruba 6700 odběrů, samoplátců bylo bezmála tři sta. Otevřeno máme denně od osmi hodin, v pracovní dny do osmnácti hodin, o víkendu do patnácti hodin,“ sdělila Právu mluvčí ÚVN Jitka Zinke s tím, že například o Velikonocích, tedy od pátku do pondělí, přišlo 360 osob.

Z denní dávky vzorků bývá pozitivně testováno zhruba od čtyř do šesti lidí.

Jaké důsledky na celková čísla bude mít nízký zájem o testování v uplynulých dnech volna jak u indikovaných pacientů, tak u samoplátců, se ukáže během několika dní.

Reklama

Výběr článků

Načítám