Hlavní obsah

Kvůli jedné svatbě je v Německu v karanténě 2500 lidí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Berlín

Svatby a soukromé oslavy narozenin, křtiny či zásnuby patří k hlavním viníkům strmého nárůstu potvrzených případů nákazy koronavirem v Německu, píše server týdeníku Focus. Jako příklad uvádí město Hamm ve spolkové zemi Severní Porýní-Vestfálsko, kde se po velké turecké svatbě ocitlo v karanténě 2500 lidí. Přes tři stovky se akce účastnily, většina z nich má pozitivní test, ostatní na test čekají. Další lidé se infikovali na oslavách a akcích spojených s touto svatbou.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto.

Článek

Město Hamm se 180 tisíci obyvatel se ocitlo rázem na seznamu rizikových oblastí. Během sedmi dnů se tam vyšplhal počet nakažených na 95,5 na 100 tisíc obyvatel a číslo nadále prudce narůstá.

Podobný případ hlásí město Kleve, kde se na svatbě nakazilo koronavirem 61 ze 111 hostů, a mnohá další německá města.

Kancléřka Angela Merkelová se proto s premiéry jednotlivých spolkových zemí dohodla na zpřísnění podmínek konání svateb. Nově budou omezeny oslavy ve veřejných či pronajatých prostorách na maximálně 50 účastníků, a to za podmínky, že v daném místě se za sedm dní nezvýší počet nově nakažených a bude se pohybovat do 35 nových případů na 100 tisíc obyvatel.

Můžeme mít přes 19 tisíc nakažených denně, varovala Merkelová

Evropa

V opačném případě, když se bude šíření koronaviru zrychlovat a počet nakažených překoná za sedm dní hranici 50 případů na 100 tisíc obyvatel, oslavy se omezí na maximálně 25 účastníků.

V případě akcí v soukromí bude platit pouze doporučení, na omezení se spolková vláda s jednotlivými zeměmi nedohodla. Vláda doporučuje, aby se oslav neúčastnilo více než 25 lidí.

Zavádět kvůli koronaviru celostátní karantény je zbytečné, tvrdí německý expert

Koronavirus

Kabinet Merkelové přišel i s dalším opatřením, které je ovšem více než diskutabilní. Vláda rozhodla, že se zavede pokuta nejméně 50 eur (1360 Kč) za to, když lidé například v restauracích nebudou vyplňovat pravdivé osobní údaje. Nejvyšší postih za tento prohřešek bude hrozit ve Šlesvicku-Holštýnsku, kde může pokuta dosáhnout tisíce eur (27 tisíc korun).

Jak se bude pokuta vymáhat, je nejasné. Formuláře se vyplňují v restauracích a kavárnách, aby bylo možné v případě nákazy dohledat kontakty. Lidé ale záměrně udávají vymyšlená jména či se podepisují jako filmoví hrdinové.

Mladá žena v Bavorsku místo karantény obrážela bary. Teď jí spílají

Koronavirus

V Česku zatím počet hostů na svatbách není omezen. Jedinou povinností jsou roušky. Vláda plánuje, že v případě schválení nouzového stavu by se omezil počet účastníků na svatbách na 30 lidí. Pravidlo by mělo platit od 19. října.

Reklama

Výběr článků

Načítám