Hlavní obsah

Královna Alžběta II. kvůli koronaviru ruší tradiční oslavu svých narozenin

Novinky, tcs

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Poprvé za 68 let vlády královny Alžběty II. nezazní v den jejích narozenin slavnostní salvy ani Londýnem. ani nikde jinde na Britských ostrovech. Královna požádala, aby byly oficiální oslavy zrušeny. Vzhledem k situaci se jí totiž nezdály vhodné. Narozeniny oslaví se svým manželem ve Windsoru, zbytek královské rodiny se s ní spojí prostřednictvím videohovoru.

Foto: Profimedia.cz

Královna Alžběta II. při mimořádném projevu k národu.

Článek

V úterý 21. dubna oslaví královna Alžběta II. své 94. narozeniny. Narozdíl od předchozích let se však ponesou v opravdu soukromém rázu. Bývá zvykem, že 21. dubna úderem poledne zazní slavnostní salvy z londýnského Toweru a Hyde parku a z řady dalších míst ve Spojeném království.

„Její veličenstvo vyjádřilo přání, aby nebyly podniknuty žádné speciální kroky, díky kterým by se mohly čestné salvy odehrát. Cítí, že by to za současné situace bylo nevhodné,“ píše se v prohlášení Buckinghamského paláce.

Na vládních budovách a úřadech zároveň nebudou muset být slavnostně vyvěšeny britské vlajky, jak tomu tradičně 21. dubna bývá, pokud by vyvěšení bylo podmíněno porušením bezpečnostních nařízení a doporučení vlády.

Britská královna vyzvala v projevu k sebekázni a odhodlání

Koronavirus

„Za současných okolností neočekáváme, že všichni budou moci splnit protokol k slavnostnímu vyvěšení vlajky. Měli byste se dál držet opatření zabezpečující sociální distancování,“ rozeslalo dopis Ministerstvo pro digitální kulturu, média a sport úřadům na podnět Buckinghamského paláce.

Vzhledem ke svému věku tráví královna svůj čas společně s osmadevadesátiletým manželem princem Phillipem v izolaci mimo Londýn ve Windsoru.

Ruší se i oficiální oslava

Již dříve bylo oznámeno, že se ruší i oficiální oslava královniných narozenin, která se měla uskutečnit v červnu.

Tradice dvojích oslav je více než 250 let stará. Založil ji v roce 1748 král Jiří II. Ten se narodil 9. listopadu a vzhledem k anglickému počasí mu nepřišlo vhodné pořádat v tento den slavnostní průvod. Vymyslel proto oficiální oslavu panovníkových narozenin.

Královna Alžběta II. oslavila 93. narozeniny. Letos už podruhé

Koktejl

Každá země Commonwealthu má stanoven jiný den, kdy narozeniny svého panovníka oslaví, podle toho, kdy je v zemi nejpříhodnější počasí. Ve Velké Británii to byl původně vždy druhý čtvrtek v červnu, v roce 1959 se datum posunulo na každou druhou červnovou sobotu.

Reklama

Výběr článků

Načítám