Hlavní obsah

Koronavirus mohl řádit ve Wu-chanu už v loni v srpnu, ukazují satelitní snímky

– Boston
Novinky, Alex Švamberk

Nový typ koronaviru se v Číně možná šířil už loni v srpnu. Z té doby satelitní snímky z čínského města Wu-chan ukazují, že do nemocnic mířilo více lidí. Na čínském internetu navíc uživatelé ve stejném období začali častěji vyhledávat slova, která odpovídají příznakům plicní nemoci covid-19, kterou nový typ koronaviru způsobuje. Podle stanice CCN to uvádí studie odborníků z lékařské fakulty americké Harvardovy univerzity. Čína studii odmítla jako „směšnou”.

Foto: Aly Song, Reuters

Odběr vzorků ve Wu-chanu

Článek

Studie, která ještě nebyla podrobena recenzi, uvádí, že na konci léta a na začátku podzimu stálo na parkovištích u nemocnic výrazně více aut než o rok dříve. Podle výzkumníků, které vedl John Brownstein z Bostonské dětské nemocnice „nárůst začal v srpnu 2019 a kulminoval prosinci 2019“.

V říjnu 2018 stálo před místní nemocnicí Tchien-jou 171 aut. O rok později jich tam bylo 285, co je nárůst o dvě třetiny. Provoz v nemocnici  přitom stoupl o 90 procent. „Zpráva zmiňuje, že provoz ve všech jednotlivých nemocnicích ve městě byl na podzim a v zimě 2019 velký. U pěti ze šesti zdravotnických zařízení byl největší mezi zářím a říjnem. Právě v té době na čínské síti Baidu stouplo vyhledávání slov, jako je průjem a kašel, tedy příznaků choroby covid-19.

Čína zamlčovala a ničila důkazy o koronaviru, tvrdí dokument pěti tajných služeb

Zahraniční

Zájem o slova popisující příznaky 

„Data jsou zvlášť významná. Viděli jsme neuvěřitelný nárůst počtu lidí vyhledávajících termín průjem. Stoupl na úroveň, kterou jsme v historii neviděli,“ dodal Brownstein. Připomněl, jaký to má význam pro šíření pandemie: „Teď víme, že gastrointestinální symptomy jsou důležitým příznakem covid-19. Velké procento lidí pozitivně testovaných ve Wu-chanu mělo průjem.“

Foto: Zhang Dan, ČTK/AP

Čínská sestra ošetřuje ve Wu-chanu pacienta nakaženého novým koronavirem

„Očividně se ve Wu-chanu něco dělo ještě před obdobím, které je považováno za počátek pandemie nového koronaviru,” řekl podle zpravodajského serveru BBC vedoucí výzkumu John Brownstein.

Čína studii odmítla

Čínská vláda studii označila za směšnou a uvedla, že se zakládá na povrchních informacích. „Je naprosto směšné přijít s těmito závěry na základě povrchního pozorování takových věcí, jako je objem dopravy,” prohlásila podle ČTK na úterní tiskové konferenci mluvčí čínského ministerstva zahraničí Chua Čhun-jing.

Peking připustil, že virus nepochází z wuchanského trhu

Koronavirus

Autor hájí metodiku

Brownstein svůj přístup hájil s tím, že využití ověření datových toků se používá i pro monitorování respiračních nemocnicí a že je to technika uplatňovaná i tajnými službami.

Hájil i monitorování nemocničních parkovišť: „Jak nemocniční parkoviště, tak provoz v nemocnicích může být použit jako indikátor toho, že se něco děje.“ V této souvislosti připomněl starší vlastní studii z Latinské Ameriky, kde byla parkoviště plná na počátku velké chřipkové epidemie: „Mohly byste předvídat chřipkovou sezónu  jen na základě sledování parkovišť u nemocnic.“

Koronavirus do Wu-chanu zavlekl nakažený člověk, ne zvířata, tvrdí studie

Koronavirus

Autor však současně přiznal: „Nemůžeme potvrdit, že byl nárůst přímo spojen s novým virem, ale naše důkazy podporují jiné aktuální práce ukazující, že se něco stalo dříve, než byl virus identifikováno na rybím trhu Chua-nan. Tato zjištění podporují hypotézu, že se virus objevil na jihu Číny přirozenou cestou, a v době wuchanského ohniska už nějakou dobu cirkuloval.“

Dodal, že je snadné si nevšimnout prvotních příznaků pandemie. Zmínil, že se to stalo v USA a může se to stát kdekoli. Proto je nutné více sledovat zdraví obyvatel.

Reklama

Výběr článků

Načítám