Hlavní obsah

Konec nouzového stavu je za dveřmi. Lidé to moc nepocítí

Právo, ada, nig

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V neděli po 67 dnech skončí v Česku nouzový stav. S jeho koncem se toho pro občany moc nezmění. Nouzový stav vyhlásila vláda 12. března na třicet dní, Sněmovna ho prodloužila do 30. dubna a naposledy souhlasila s prodloužením ještě do 17. května.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Nařízení nosit roušky platí do odvolání

Článek

Vláda poučena Městským soudem v Praze neponechala nic náhodě a restrikce, které by s koncem nouzového stavu zmizely, stačila překlopit po- dle zákona o ochraně veřejného zdraví do opatření přijatých ministerstvem zdravotnictví. Naposledy to udělala v pondělí, a tak dosud platná omezení mohou pokračovat i bez nouzového stavu.

Podle ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha (za ANO) je to možné, protože omezení provozu či hromadných akcí od 18. května nezasahují plošně do základních lidských práv a svobod. Řekl to na páteční tiskové konferenci s tím, že pro týden do 25. května, kdy má padnout velká část restriktivních opatření, budou místo krizových opatření stačit ta učiněná jeho ministerstvem.

Babiš: S Hamáčkem to funguje dobře, zklamala mě Maláčová

Koronavirus

Ještě celý příští týden bude například platit omezení pro využívání vnitřních prostor restaurací a stejně tak i pro zoo. Zavřené zůstanou hotely a ubytovny, nebude možné využívat sauny.

Povinné roušky budou moci lidé odložit až po 25. květnu. To za podmínky, že budou dodržovat rozestupy minimálně dva metry od jiných, cizích osob. Povinnost nošení roušky zůstane i pak pro uzavřené prostory, tedy např. ve veřejné dopravě a obchodě.

Přehledně: Kam a kdy s rouškou a bez ní

Koronavirus

V pondělí kabinet souhlasil s tím, aby ministerstvo zdravotnictví mohlo i nadále upravovat provoz škol a omezovat konání hromadných akcí. Vojtěch prohlásil, s odkazem na rozhodnutí pražského soudu, že „podle posouzení právníků a ve světle judikatury, kterou respektujeme, je to možné“.

Ministr zdravotnictví doufá, že parlament přijme speciální zákon, který by pro zbytek roku zpřesnil kompetence jeho resortu. Sněmovna by se jím měla začít zabývat v týdnu od 25. května.

Dejte na záchody hospod toaletní papír a změřte si rozlohu, nařizuje ministerstvo

Domácí

Podle zákona by ministerstvo zdravotnictví ke každému omezujícímu opatření muselo mít souhlas vlády, který by mohl být i dodatečný během 48 hodin.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám