Hlavní obsah

Karanténa v Pekingu: Kamery u bytu a donášení na sousedy

Novinky, nčs

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V čínském Pekingu se snaží zabránit další vlně pandemie všemožnými způsoby. Tamní úřady dokonce začaly instalovat bezpečnostní kamery na domovní dveře lidí, kteří byli umístěni do karantény. Kromě bezpečnosti však takový krok vyvolává i obavy o posilující vliv sledovacích zařízení.

Foto: Profimedia.cz

Bezpečnostní kamery míří přímo na domovní dveře.

Článek

Někteří lidé, kteří se vrátili z ciziny do Pekingu a byla jim nařízená domácí karanténa, objevili před vchodem do svých bytů bezpečnostní kamery. Zařízení však nemají sloužit jako ochrana majitele bytu, nýbrž jeho okolí.

Kromě kamer mají na izolované občany dohlížet také bezpečnostní pracovníci, uklízečky a sousedé. Ačkoliv státní noviny zdůrazňují, že zavedená opatření slouží pouze k účelu zamezení dalšího šíření nového koronaviru, vznikají také obavy o zneužití pandemie k posílení vlivu masového dohledu, uvedl britský Daily Mail s odvoláním na agenturu AFP.

„Je to docela děsivé, jak si na takové věci zvyknete. Kromě kamery před bytem hlídá pohyb osob i ochranka a uklízeči, kteří by mě jistě nahlásili, kdybych opustila byt,” cituje agentura AFP německou novinářku Friederiku Boegeovou, která se o víkendu vrátila do Pekingu z Wu-chanu a tráví tak už druhou karanténu tento rok.

Foto: Profimedia.cz

Kamery byly instalovány začátkem května.

První zkušenost s karanténou měla Boegeová v březnu po návratu z Thajska a její pohyb z bytu byl nahlášen správě domu, sotva vyšla vynést před dům odpadky. Úřady rozmisťovaly na dveře cedulky s výzvami pro sousedy, aby případný pohyb nahlásili.

Máme důkazy, že virus je z laboratoře, řekl Pompeo. Zda je uměle vytvořený, ale nepotvrdil

Koronavirus

Podobnou zkušenost má i čtyřiatřicetiletý Ian Lahiffe z Irska. Ten objevil kameru před vchodem do svého bytu bez předchozího upozornění, jak prozradil serveru CNN.

Velký bratr

Pekingské úřady uklidňují situaci příslibem o odstranění sledovacích zařízení po skončení karantény. Opatření obhajují jako vhodný nástroj, kterým se dá trasovat šíření viru. Státní The Global Times dodává, že bezpečnostní kamery byly nainstalovány před dveře pouze malému množství obyvatel.

Rusko i Čína využijí pandemie k posílení vlivu v Evropě, varuje americký ministr

Koronavirus

Z úst kritiků, kteří takové opatření přirovnávají k Velkému bratrovi, však zaznívají slova o zneužívání technologie. „Čína sledovala pohyb lidí už dávno před vypuknutím pandemie koronaviru. Současná situace pouze nabídla úřadům záminku k urychlení zavádění ještě přísnějšího dohledu,” myslí si bezpečnostní analytik Paul Bischoff.

Kromě zkušeností s přísným dohledem však existují případy, které jsou od jiných zcela odlišné. „Karanténu jsem strávila sama v pokoji na hostelu. Personál nikdy nezamykal dveře, zdravotníci mi několikrát denně přišli změřit teplotu. Celou dobu probíhala situace na bázi důvěry,” uvedla Charlotte Poirotová, francouzská učitelka, jež do Číny přijela na konci března těsně před uzavřením hranic.

Reklama

Výběr článků

Načítám