Hlavní obsah

Kapka naděje rozdala na boj s koronavirem 10 milionů korun

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Nadační fond Kapka naděje v čele s Vendulou Pizingerovou spustil po celém Česku vlnu naděje během nekonečného boje s novým typem koronaviru. Vybral deset milionů korun, které dostanou nemocnice a lidé, kteří je nejvíce potřebují.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Kromě více jak 31 000 respirátorů FFP2 a respiračních roušek KN 95 se podařilo pořídit tři mobilní ultrazvukové plicní sondy, stejné množství videolaryngoskopů s umístěnou kamerou a projekcí na displeji, které se využívají v případě obtížně intubovatelných pacientů. Dále pak také šest velmi důležitých přístrojů pro plicní dechovou podporu AIRVO 2.

SPECIÁL: COVID-19 | Vše o nákaze, rady a tipy, jaké jsou příznaky

Koronavirus

„Takto významná pomoc by se nám nepodařila bez podpory ve výši 2,5 milionů korun od našeho hlavního partnera, společnosti Shell Czech Republic, a. s. ve spolupráci s členy jejich věrnostního programu, a speciálního daru od Jaroslav Beran Family Foundation, který přispěl částkou milion korun. Zbytek financí alokoval Nadační fond Kapka naděje z prostředků určených na nákup přístrojového vybavení v roce 2020. K tomuto kroku jsme přistoupili s ohledem na vážnost pandemické situace a neodkladnost našeho zapojení,“ říká ředitel Kapky naděje Jan Fischer.

Zatímco respirátory budou rozděleny mezi pětačtyřicet nemocnic po celé republice, kde o jejich distribuci bude rozhodovat vedení nemocnice s podmínkou, že se nezapomene ani na pediatrii, plicní sondy, videolaryngoskopy a nazální ventilátory poputují do FN Motol, kde léčí pacienty s nejtěžším průběhem tohoto onemocnění.

Foto: archiv Nadačního fondu Kapka naděje/Lenka Hatašová

Ředitelka Kapky naděje Vendula Pizingerová.

Přenosná ultrazvuková sonda o velikosti holicího strojku komunikuje s OS Android v tabletu nebo mobilu. V kombinaci s pořizovanou plicní sondou je možné vyšetřit plíce pacienta na lůžku, při převozu do nemocnice nebo v domácím prostředí. Využitelné jsou i po skončení pandemie.

Sbírka za zesnulou sestřičku z Thomayerovy nemocnice. Obětovala se, míní její šéfka

Koronavirus

„Jsem velice šťastná, že se nám za přispění našich partnerů podařilo v tak masivní míře přispět k vybavení lékařů přístroji a ochrannými pomůckami. Velmi si jejich práce vážím a přeji, abychom tuto nepříjemnou situaci přečkali co nejrychleji, neztráceli optimismus a nadále si pomáhali. V Kapce naděje připravujeme další vlnu naděje a věříme, že díky ní budeme moci pomáhat ještě více,“ vzkazuje Vendula Pizingerová.

Tím ale „vlna naděje“ nekončí. Již brzy se bude moci zapojit úplně každý, a spustit tak další třeba i větší vlnu naděje a pomoci.

Reklama

Výběr článků

Načítám