Hlavní obsah

Jaká opatření zavádějí sousední země

Česko zpřísňuje koronavirová opatření a stejným krokem se vydaly také sousední státy. Jedinou výjimkou zůstává Polsko, kde situace zůstává beze změn. Podle mluvčího vlády Piotra Müllera za to může proočkovanost, ta je přitom pouze 60procentní.

Foto: AP

Slovensko zavádí přísnější protikoronavirová opatření

Článek

Německo

  • Německo za posledních 24 hodin zaznamenalo rekordních 65 371 nových případů koronavirové nákazy. Před týdnem hygienici evidovali necelých 39 700 nových případů nákazy. Kvůli zhoršující se situaci jednotlivé spolkové země postupně zpřísňují protikoronavirová opatření. Ve čtvrtek Spolkový sněm schválil novelu zákona o potírání infekčních chorob, podle které nebudou neočkovaní smět bez negativního testu na koronavirus cestovat veřejnou dopravou a vstoupit na pracoviště, kde nelze vyloučit kontakt s ostatními.
  • Německo už na začátku října pozastavilo bezplatné testy na covid, aby zvýšilo tlak na neočkované a přimělo je k vakcinaci.

Německo chce vyloučit neočkované bez testu z dopravy, nebudou moct ani do práce

Koronavirus
  • Například Bádensko-Württembersko pro neočkované od 3. listopadu stanovilo, že do restaurací a volnočasových zařízení nově mohou neočkovaní jen s PCR testy. V Sasku pak od 8. listopadu lidé bez očkování nesmějí do interiérů restaurací, hospod, klubů a na velké kulturní a sportovní akce. Dnes Sasko oznámilo, že asi na tři týdny zavede rázná karanténní omezení, zpřesní je v pátek. Očekává se, že saská vláda schválí omezení vzájemného kontaktu. Počítat ale bude možné také s dalšími omezeními pro neočkované.
  • Vstup do klubů, na diskotéky a na festivaly neočkovaným zapovědělo 9. listopadu i Braniborsko. Mohou tam jen lidé, kteří mají doklad o vakcinaci nebo o prodělání nemoci.
  • Bavorsko, které se řídí takzvaným nemocničním semaforem podle vytíženosti jednotek intenzivní péče, dosáhlo 9. listopadu červeného stupně. To znamená, že neočkovaní s okamžitou platností nesmějí za kulturou, sportem a volnočasovými aktivitami (otevřené jsou i pro lidi po prodělané nemoci). Výjimkou zůstaly restaurace a hotely, kde stačil PCR test, ale jen do pondělí 15. listopadu, od úterý už neočkovaní nemohou ani tam.
  • Hlavní město Berlín od pondělí 15. listopadu umožňuje vstup do restaurací, kin, divadel, muzeí nebo galerií jen očkovaným proti covidu nebo osobám zotaveným po tomto onemocnění. Neočkovaní v Berlíně nebudou pouštěni ani do saun, heren či obou zoologických zahrad. Výjimku z takzvaného 2G pravidla mají lidé mladší 18 let, kterým stále stačí prokázat se negativním testem.

Polsko

  • Polsko ve středu zaznamenalo podle serveru nakit.cz/koronadata 24 241 nově infikovaných, šlo o rekord čtvrté vlny šíření koronavirové infekce a nejvyšší přírůstek nakažených od dubna.

Až 15 milionů. V Polsku se nakazilo výrazně více lidí, než udává statistika

Evropa
  • Polský ministr zdravotnictví Adam Niedzielski před časem avizoval, že při překročení hranice 7000 infekcí za den budou úřady zvažovat zpřísnění karanténních opatření. Zatím se tak ale nestalo. V současné době v zemi platí určitá omezení mimo jiné pro vstup do muzeí, galerií, kin či divadel, a to v podobě limitu lidí, kteří je mohou najednou navštívit. Lidé v nich musejí mít rovněž zakrytý nos a ústa. Tuto povinnost ale často porušují.
  • Před dvěma týdny mluvčí polské vlády Piotr Müller v reakci na dotaz ohledně možnosti zpřísnění protikoronavirových opatření upozornil na to, že současná situace se od té před rokem liší, jelikož v zemi je 60 procent obyvatel očkovaných proti covidu.

Rakousko

  • Rakousko ve čtvrtek ohlásilo dosud největší denní počet nakažených od začátku pandemie, testy jich zachytily přes 15 tisíc, což je nejvyšší denní přírůstek od začátku pandemie. Sílí hlasy po zavedení plošné uzávěry.

Rakousko může ještě přitvrdit, lockdown pro neočkované je jen první krok

Evropa
  • V reakci na prudce se zhoršující epidemickou situaci země proto od pondělí vyhlásila celoplošnou uzávěru pro neočkované starší 12 let, pokud se v posledních 180 dnech z covidu nevyléčili. Neočkovaní mohou opouštět domov jen kvůli cestě do práce či do školy, k lékaři, na nákup nezbytně nutných věcí a na zdravotní procházky. Lidí s jednou dávkou vakcíny se lockdown netýká, pokud předloží negativní PCR test.
  • Rakouský ministr zdravotnictví Wolfgang Mückstein v neděli řekl, že vláda zvažuje další zpřísnění opatření. Zavést by podle něj mohla noční zákaz vycházení pro všechny občany bez rozdílu. Kancléř Alexander Schallenberg z lidové strany však takový krok odmítl.
  • Rakousko se také rozhodlo, že od pondělí 22. listopadu zpřísní podmínky pro vstup na své území: lidé se budou muset prokázat dokladem o očkování, o prodělání covidu-19 nebo negativním výsledkem PCR testu, který nově bude platit 72 hodin oproti dosavadnímu týdnu. Antigenní testy nebo osvědčení o protilátkách už stačit nebudou. Výjimka se týká pendlerů, u kterých rakouské úřady antigenní testy uznávat budou, ale nově jen 24 hodin místo dosavadních 48 hodin.

Rakousko zavede lockdown pro neočkované v celé zemi

Koronavirus
  • Hornorakouský hejtman Thomas Stelzer ve čtvrtek řekl, že pokud plošnou uzávěru nezavede spolková vláda v celé zemi, je připraven ji vyhlásit ve své spolkové zemi, která sousedí s Jihočeským krajem. Plány na zavedení uzávěry potvrdil agentuře APA salcburský hejtman Wilfried Haslauer. Hejtmani devíti rakouských spolkových zemí budou o dalším postupu jednat na svém setkání v pátek, k rozhovorům přizvali také kancléře Schallenberga a ministra zdravotnictví Mücksteina.

Slovensko

  • Pětimilionové Slovensko ve středu zaznamenalo prostřednictvím laboratorních testů druhý nejvyšší přírůstek nakažených koronavirem od loňského propuknutí pandemie, a to 7616 případů, v úterý to bylo rekordních 8342 nových případů. Epidemická situace na Slovensku, které v očkování proti covidu zaostává za průměrem Evropské unie i za ČR, se zhoršuje od září. V posledním období ale stoupl zájem obyvatel země o vakcinaci.
  • Slovensko na zhoršující se situaci v souladu s národním protiepidemickým systémem zareagovalo zpřísněním opatření, která se v jednotlivých okresech řídí zejména podle regionálního vývoje nákazy. Nyní jsou v nejvyšším stupni epidemického rizika dvě třetiny z celkových téměř osmi desítek okresů, a to včetně regionů Vysokých a Nízkých Tater. V praxi to znamená, že například hotely nesmějí ubytovávat turisty a restaurace zase mohou pouze rozvážet jídlo a nápoje nebo je vydávat přes okénko. Přerušit činnost musejí fitness a wellness centra, jakož i akvaparky. Například školy ale i nadále fungují prezenčně.

Na Slovensku si neočkovaní neškrtnou už ani v nákupních centrech

Zahraniční
  • Slovenská vláda ve čtvrtek rozhodla o zpřísnění karanténních omezení hlavně pro neočkované obyvatele, kteří neprodělali covid-19. Tato skupina lidí nebude moci od příštího týdne navštěvovat například nákupní centra a ani některé typy prodejen. Nový balík opatření se částečně dotkne i očkovaných, protože se snižuje maximální počet lidí na hromadných akcích. V regionech s nejhorší epidemickou situací se hromadných akcí bude moci nově zúčastnit nanejvýše 50 lidí s dokončeným očkováním nebo po prodělání covidu-19, v současnosti je tento limit dvojnásobný. Podle slovenského premiéra Eduarda Hegera, který ještě minulý týden ohlašoval plán zmírnit omezení pro naočkované proti covidu-19, by přísnější opatření mohla platit tři týdny.
  • Parlament už 12. listopadu rozhodl v rámci schváleného balíku opatření, že slovenské úřady budou moci nařídit, aby vstup zaměstnanců do firem a zákazníků do provozů byl podmíněn předložením covidového certifikátu, tedy buď potvrzení o očkování proti nemoci covid-19, o prodělání covidu-19 nebo o negativním testu na koronavirus. Pokud zaměstnanec nepředloží zmíněná potvrzení a ani nevyužije dodatečnou možnost bezplatně se u zaměstnavatele otestovat na koronavirus, bude muset čerpat volno bez náhrady mzdy. To se bude vztahovat také například na policisty či vojáky.
  • Zároveň ale Slovensko chystá mírné uvolnění pro lidi s ukončeným očkováním. Ti by nově mohli i v nejpostiženějších okresech využívat služeb ubytovacích zařízení či restaurací (týká se to i lidí, kteří nemoc v nedávné minulosti prodělali). Na zmírnění opatření pro naočkované se podle Hegera dohodli zástupci vládní koalice. Podle něj si pandemická situace vyžaduje odměnu za zodpovědnost. Příslušný zákon již v pátek 12. listopadu schválil parlament.

Reklama

Výběr článků

Načítám