Hlavní obsah

Německo chce vyloučit neočkované bez testu z dopravy, nebudou moct ani do práce

Berlín

Neočkovaní v Německu nebudou smět bez negativního testu na koronavirus cestovat veřejnou dopravou a vstoupit na pracoviště, kde nelze vyloučit kontakt s jinými lidmi. Spolkový sněm ve čtvrtek schválil novelu zákona o potírání infekčních chorob, která s novým zpřísněním karanténního režimu počítá. Návrh zákona musí v pátek odsouhlasit Spolková rada zastupující německé spolkové země.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Spolkový sněm se rozhodl zákon novelizovat, protože 25. listopadu skončí stav epidemie celostátního významu. Tento nouzový režim, který platí od loňského roku, dával vládě značné pravomoci k zavádění karanténních opatření.

Nyní bude mít hlavní slovo parlament. Konzervativní unie CDU/CSU dosluhující kancléřky Angely Merkelové s úpravou zákona nesouhlasí a přeje si zachovat stávající nouzový režim, což ale budoucí koalice předpokládaného sociálnědemokratického kancléře Olafa Scholze odmítá.

Protest v Berlíně skončil totálním fiaskem

Evropa

Novela vyžaduje od všech s výjimkou dětí pro cestování veřejnou dopravou doklad o očkování, prodělání nemoci, případně negativní test. Opatření se bude týkat vlaků, autobusů, ale také leteckých spojů. Obdobné omezení bude platit i na pracovištích, kde jsou spolu lidé často v úzkém kontaktu. Neočkovaní zaměstnanci tak budou každý den muset podstupovat rychlotest, nebo každých 48 hodin PCR rozbor.

Jeden test za týden bezplatně

V Německu mají nyní obyvatelé nárok na nejméně jeden test týdně zdarma, některé regiony jich ale z vlastního rozhodnutí poskytují více. Pro zaměstnance tak změna zákona bude v některých případech znamenat, že si při využití PCR rozboru budou muset nejméně dva testy týdně platit sami. Testy ale může zdarma nabízet zaměstnavatel.

Pokud teď nezpřísníme, čekají nás opravdu otřesné Vánoce.
Lothar Wieler, ředitel Institutu Roberta Kocha

Do pečovatelských domovů bude nehledě na očkování vstup podmíněn aktuálním testem. Důvodem je snaha ochránit rizikové skupiny obyvatel, protože i očkovaní mohou infekci přenášet.

Úřady očekávají, že kvůli zpřísnění karanténních podmínek se zvýší počet podvodů s testy a také případy padělání dokladů o očkování. Novela zákona za to zavádí trest až pěti let vězení.

Němci neděsí lidi brutalitou jako česká vláda. Neočkované přesvědčují vtipem

Zahraniční

Zpřísnění předcházelo důrazné varování Kochova institutu. „V současné době se blížíme k vážnému stavu nouze,” řekl ředitel nejvyšší vědecké autority v zemi, Lothar Wieler. „Pokud teď nezpřísníme, čekají nás opravdu otřesné Vánoce,” dodal.

Sasko zavede karanténu

Rázná karanténní omezení zavede i Sasko, a to na tři týdny. Tamní politici chtějí dostat rychlé šíření nemoci covid-19 pod kontrolu. Vláda o nových opatřeních rozhodne v pátek. Saský premiér Michael Kretschmer chystaná omezení neoznačil jako lockdown či uzávěru, ale přirovnal je ke covidovému vlnolamu.

Epidemickou situaci v Sasku Kretschmer popsal jako povodeň, která přívalem vody protrhla přehradu. "Nikdo nemá sílu hráz uzavřít. Voda dále stoupá," řekl.

Omezení pohybu a každodenní testování v práci. Němci zvažují zpřísnění opatření

Evropa

Očekává se, že saská vláda v pátek schválí omezení vzájemného kontaktu. Počítat ale bude možné také s dalšími omezeními pro neočkované. Podle Kretschmera je nepochopitelné, že za současného vývoje mnozí lidé o pandemii stále lžou a šíří dezinformace.

Sasko, kde žijí čtyři miliony lidí, je koronavirem nejpostiženější německou spolkovou zemí. Aktuální sedmidenní průměr na 100 000 obyvatel činí 761,4 nově nakažených, což je zhruba dvojnásobek oproti celoněmecké hodnotě. Jedním z důvodů rychlého šíření nákazy v Sasku je podle odborníků i politiků nejnižší pročkovanost v rámci Německa, plně vakcinováno je zde 57,6 procenta populace. To je o deset procentních bodů méně než celoněmecký průměr.

Reklama

Výběr článků

Načítám