Hlavní obsah

Na Slovensku si neočkovaní neškrtnou už ani v nákupních centrech

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava

Neočkovaní budou mít na Slovensku stopku do nákupních center a hromadné akce budou pouze pro očkované. „Je to lockdown pro neočkované,“ řekl slovenský premiér Eduard Heger (Obyčejní lidé a nezávislé osobnosti OLaNO) po čtvrtečním zasedání kabinetu. Nová opatření staví na roveň očkované a občany, kteří covid prodělali.

Foto: Národní cetrum zdravotnických informací

Covidová mapa Slovenska platná od 22.11.2021

Článek

Předseda vlády upozornil, že ve slovenských nemocnicích jsou momentálně téměř tři tisíce hospitalizovaných s covidem-19, z nichž je 80 procent neočkovaných. „Lékaři se musí rozhodnout komu pomoct, a komu ne,“ připustil premiér.

V okresech, které mají na infekční mapě černou barvu, bude maximální počet diváků na sportovních akcích 50 osob, ve vínových okresech to bude 100 diváků a v červených 200 osob.

Při protestech v Bratislavě zadrželi devět lidí

Evropa

Heger opětovně vyzval k očkování. Slovensko má jen 45procentní proočkovanost obyvatel. Nejméně očkovaných je na severu a východě země.

Předseda vlády zdůraznil, že zpřísnění je dočasné, a pokud se bude situace zlepšovat, opatření budou postupně uvolňována. Kabinet předpokládá, že k uvolnění by mohlo dojít do tří týdnů. Ministr obrany Jaroslav Naď (OLaNO) potvrdil, že na pomoc zdravotníkům vyčlenila armáda 400 vojáků.

Slovensko na další tři týdny výrazně zpřísní opatření

Koronavirus

Na Slovensku za středu zaznamenali 7616 nových případů nákazy koronavirem SARS-CoV-2. Zemřelo 38 infikovaných.

V nemocnicích je 2904 pacientů s potvrzeným onemocněním covid-19, z toho 259 na JIP a 246 na plicní ventilaci. Celkově bylo v zemi dosud pozitivně testováno 585 824 lidí a od začátku pandemie na Slovensku zemřelo 13 725 lidí. První dávkou bylo očkováno 2 556 886 osob, z nichž dostalo i druhou dávku 2 430 137 lidí.

Anketa

Vadí vám zpřísňování vůči neočkovaným?
Ano
57,8 %
Ne
42,2 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 22100 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám