Hlavní obsah

Až 15 milionů. V Polsku se nakazilo výrazně více lidí, než udává statistika

Právo, Pavol Minárik

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Varšava

Oficiální údaje polského ministerstva zdravotnictví, podle něhož je v zemi 3 076 518 potvrzených případů koronaviru a 77 547 obětí, neodpovídají pravdě, uvedl v rozhovoru pro portál wp.pl zástupce Hlavní lékařské rady (GRL) Pawel Grzesiobsku. Experti rady dospěli na základě séroepidemiologických zjištění, že v 38milionovém Polsku počet nakažených překročil 15 milionů a obětí je 140 tisíc.

Foto: Právo

Lékaři pečují o nemocné na covidovém oddělení nemocnice MSWiA ve Varšavě.

Článek

Skutečný denní nárůst počtu nakažených je podle Grzesiowského pětinásobně vyšší než nyní udávaná ministerská čísla. Rozpor v číslech je dán tím, že se mnohé případy nákazy nepodaří odhalit. Reálná úmrtnost činí podle něj procento z infikovaných.

„Od začátku pandemie zemřelo v Polsku o 140 tisíc lidí více, než byl statistický průměr z let 2016 až 2019. To je jako by v průběhu několika měsíců zcela vymřelo město Zielona Gora,“ uvedl týdeník Polityka a zmínil, že na vině je nízká proočkovanost, kdy jen 54 obyvatel dostalo alespoň jednu dávku vakcíny

„Ve skutečnosti přibývá v Polsku denně 70 až 80 tisíc nakažených,“ dodal v sobotu v televizi TVN24 Konstaty Szuldrzynski, který je členem Lékařské rady poradců premiéra Mateusze Morawieckého. Zdůraznil, že pokud se nezačnou dospělí více očkovat, bude do dvou týdně v zemi umírat 700 až 800 nakažených.

Reklama

Výběr článků

Načítám