Hlavní obsah

Ibuprofen by mohl nemocným s covidem-19 pomoci, lékaři to testují

Novinky, jem
Londýn

Britští lékaři testují ibuprofen jako možné podpůrné léčivo pro pacienty trpící nemocí covid-19. Z testů na zvířatech totiž vyplývá, že může výrazně mírnit některé potíže spojené s onemocněním novým koronavirem, zejména pak dechovou nedostatečnost. Ve středu o tom informovala Sky News.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto.

Článek

„Chceme zjistit, zda by mohl ibuprofen u hospitalizovaných pacientů zmírnit respirační potíže. Mohli bychom tak zkrátit čas jejich hospitalizace. Mohli by se rychleji zotavit a jít domů, což by bylo skvělé,“ řekl Sky News Mitul Mehta z nemocnice Guy’s and St Thomas’ Hospital v Londýně. Právě jeho tým se na výzkumu podílí.

Teď už bychom postupovali jinak, přiznal švédský epidemiolog

Koronavirus

Zvířata, u nichž se vyvine syndrom akutní dechové tísně, což je jeden z příznaků a komplikací nemoci covid-19, za běžných okolností umírají v 80 procentech případů. Ukázalo se však, že v případě podání ibuprofenu se úmrtnost snižuje na pětinu.

„Je to velmi slibné. Ale samozřejmě jde zatím jen o studii na zvířatech, takže chceme tyhle nadějné výsledky převést také na lidi,“ konstatoval Mehta.

Polovina hospitalizovaných pacientů vybraných k výzkumu bude léčena běžným způsobem, druhá bude navrch dostávat ibuprofen. Lékaři doufají, že by se mohl snížit i poměr pacientů, jejichž stav bude vyžadovat přesun na jednotku intenzivní péče.

Koronavirus je nemoc cév, vysvětluje studie

Koronavirus

„Pokud budeme úspěšní, půjde vzhledem k nízké ceně a dostupnosti léčiva o nesmírný přínos pro medicínu,“ shrnul Mehta.

Francouzské obavy se nepotvrdily

Britští lékaři se začali možným účinkem ibuprofenu na nakažené koronavirem zabývat poté, co jejich francouzští kolegové varovali, že podání léků s obsahem ibuprofenu může průběh nemoci covid-19 naopak zhoršit. To se však nepotvrdilo.

WHO otočila. Ibuprofenu se nevyhýbejte, radí nyní pacientům s koronavirem

Koronavirus

„Pro spojování užití ibuprofenu s vyšší pravděpodobností nákazy nemocí covid-19 nebo zhoršením symptomů neexistuje dostatek důkazů,“ uzavřela britská vyšetřovací komise.

Reklama

Výběr článků

Načítám