Hlavní obsah

Hodnota čísla R vzrostla, ale zatím to není žádná tragédie, říká epidemiolog

Právo, Jan Martinek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Celorepublikové statistiky nakažených koronavirem zkreslují lokální epidemie jako ta v Darkově. Plošná opatření by při zvyšování reprodukčního čísla R neměla smysl, míní epidemiolog Ondřej Májek z Ústavu zdravotnických informací a statistiky, který číslo R vypočítává.

Následuje obsah vložený z jiného webu. Zde jej můžete přeskočit.

Lidé v Praze v úterý 24. března 2020. Kvůli koronaviru stále platí karanténa a plno omezení.

Přejít před obsah vložený z jiného webu.
Článek

Co je vlastně reprodukční číslo R? Je to skutečně číslo, které uvádí, kolik lidí může člověk nakazit, nebo je to složitější?

V principu to tak je. Číslo R je odhad, kolik dalších osob průměrně nakažený člověk nakazí. Háček je ale ve slově „průměr“, protože rozsah může být skutečně veliký. Není to tak, že bychom si do jednoduchého vzorečku dosadili jednoduchá čísla, a tak číslo R vypočítali. Počítáme ho ze statistik, které vypovídají o počtech potvrzených případů, a infekčnost jednoho člověka může být zcela odlišná od druhého. Je to jen jeden z parametrů epidemiologického modelu.

Reprodukční číslo R: Rozvolnění Česku asi neuškodilo

Koronavirus

Je to číslo, které se hezky vysvětluje teoreticky, ale hůř se počítá. Funguje tam časové zpoždění: řekněme, že pokud se 1. května začali lidé více kontaktovat, tak až po přibližně deseti dnech vidíme, jak se to projevilo v počtu nakažených.

Zároveň musíme mít těchto dat dostatečné množství.

Jaká je jeho hodnota nyní a co nám říká?

V celorepublikových datech jsme se dostali k určitému nárůstu: pokud bylo v dubnu číslo na hodnotě 0,7, dnes jsme se dostali k 1,08. Celkově hodnota vzrostla, ale zatím to není žádná tragédie. Pokud je číslo R kolem jedničky, znamená to, že epidemie je pod kontrolou. Začínali jsme na hodnotách kolem dvojky a tam by skutečně k explozivnímu nárůstu mohlo dojít. Pod jedničkou epidemie mizí, nyní to vypadá, že pozitivní případy přibývají víceméně stejně.

Je to zoufalství, popsala hygienička dohledávání nakažených horníků

Domácí

Jak se na vývoji čísla R podepisují lokální ohniska, jako je například důl Darkov?

Poměrně významně. Ohniska jsou sice lokálně omezená, ale my využíváme data pro celorepublikový model, což může být v tomto smyslu zavádějící. Epidemie v Darkově je lokální a probíhá na jednom místě. Generuje ale významnou část případů na úrovni celé ČR. Dá se říct, že celorepubliková statistika je tažena lokálními vzplanutími.

Reprodukční číslo už nedává smysl, žádné plošné drama není, řekl Dušek

Koronavirus

Proto ředitel ÚZIS Ladislav Dušek řekl, že reprodukční číslo už nedává smysl?

Když si rozdělíte vývoj epidemie po regionech, tak zjednodušeně řečeno nemá smysl, aby se obyvatel méně postiženého regionu - například Jihomoravského kraje - znepokojoval tím, že roste celorepubliková hodnota. Je třeba napřít zdroje na boj s lokálními epidemiemi, opatření pro celou ČR už mohou mít menší význam. Není to tak, že když vzroste hodnota R, tak se musí celorepublikově přijmout nějaké zásadní kroky.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám