Hlavní obsah

Generál Procházka: Vojáky na hranicích ochrání masky

Právo, Oldřich Danda

Na české hranice vyrazila tisícovka vojáků, kteří budou společně s policií hlídat, aby do uzavřeného Česka nevnikl další přenašeč koronaviru. Generál Petr Procházka, který má nasazení vojáků na starosti, Právu řekl, že vojáci se budou bránit nákaze standardními vojenskými maskami.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Vojáci nyní musí osobně jezdit do výdejen výstroje, které jsou jen čtyři v republice a tam doufat, že budou mít, co potřebují. Ilustrační foto

Článek

Jak pomoc u hranic bude vypadat?

Naším úkolem je posílení policejních hlídek. Půjde o kombinované hlídky v policejních nebo vojenských autech. Budou hlídat nejen na přejezdech hranic, ale i na přechodech pro pěší a také přeshraniční turistické stezky.

Vojáci vyrazili do všech krajů hraničících s Polskem, Slovenskem, Německem a Rakouskem. Velitelé budou na krajských velitelstvích a vojáci budou rozmístěni na místní policejní velitelství.

Kolik vojáků vyrazilo?

Celkově 941 vojáků a 86 kusů techniky, především osobní terénní vozidla.

Na jak dlouho tam budou nasazeni a kdy budou vystřídáni?

Počítáme zatím s nasazením do 30 dnů. Vojáci se budou střídat ve 12hodinových směnách a budou vystřídáni po čtrnácti dnech.

SPECIÁL: COVID-19 | Vše o nákaze, rady a tipy, jaké jsou příznaky

Koronavirus

Jak jsou vojáci chráněni proti koronaviru?

Nepoužíváme respirátory ani roušky. Vojáci jsou standardně vybaveni maskami OM-90 a pláštěnkami JP-90. Masky jsou určené proti otravným a biologickým látkám a ve svých schopnostech převyšují schopnosti respirátorů, protože filtry jsou i proti virům podstatně účinnější než respirátory.

Kdy masky použijí?

Pokud budou ve vozidle, tak je samozřejmě používat nebudou. Ale pokud se dostanou do kontaktu s obyvatelstvem nebo do problémů a bude potřebovat něco řešit, tak si nasadí masku. Nemusí to být v každém případě, záleží na vzdálenosti.

Vojáků v karanténě přibývá, ÚVN zakázala zaměstnancům dovolenou v Itálii

Koronavirus

Jaké další úkoly armáda v souvislosti s epidemií dostala?

Doteď jsme zabezpečovali zdravotnické odběrové týmy na hranicích. Tento úkol nám v neděli skončil.

Zdravotníci, kteří se vrátili, posílí odběrová místa v Ústřední vojenské nemocnici a část vyrazí znovu s jednotkami na hranice. Už třetí den pokračujeme s rozvozem zdravotnického materiálu do zdravotnických a sociálních zařízení po celé republice. Také odletěl vojenský letecký speciál pro zdravotnický materiál (rychlotestery na koronavirus) do Číny.

Kolik vojáků je v karanténě, a je už mezi nimi někdo nakažený?

Nemáme zatím hlášení o tom, že by byl někdo nakažený. V karanténě je 239 vojáků. Stejně jako ostatní obyvatelé byli někteří vojáci na dovolených v zahraničí. Tak jsme je dali do karantény, stejně jako vojáky, kteří se vrátili ze zahraničních misí.

Reklama

Výběr článků

Načítám