Hlavní obsah

Francouzská vláda platí mzdu polovině soukromých zaměstnanců

Novinky, bož

Polovina francouzských zaměstnanců v soukromém sektoru je dočasně nezaměstnaných, uvedl server televize France 24. Přesto bez prostředků nezůstali. Podle tamní ministryně práce vláda platí náklady na mzdy (takzvaný kurzarbeit) více než 10 milionům zaměstnanců soukromých firem.

Foto: Eric Gaillard, Reuters

Francouzský prezident Emmanuel Macron při projevu o covidu-19.

Článek

„K dnešnímu dni je ve Francii 10,2 milionu zaměstnanců, jejichž platy hradí stát,“ nechala se slyšet ministryně práce Muriel Penicaudová.

Do programu sociálního zabezpečení, který zajišťuje 84 procent čisté mzdy zaměstnance, se přihlásilo celkem 820 tisíc zaměstnavatelů. Ti museli dočasně propustit své zaměstnance kvůli poklesu tržeb v důsledku aktuální globální pandemie covid-19 a s ní souvisejících restrikcí.

Itálii se ulevilo, Španělsko povoluje šrouby

Koronavirus

Počet firem, které se o takzvaný kurzarbeit hlásí, podle Penicaudové roste každým dnem. „Jde o obrovské číslo, nikdy jsme v naší zemi nic podobného nezažili,“ dodala.

Celá odvětví ekonomiky jsou podle ní prakticky pozastavena, v gastronomii a pohostinství dosahuje nezaměstnanost 90 procent, uvedla ministryně.

Prezident Emmanuel Macron při ohlášení kurzarbeitu slíbil, že „žádná firma nebude ponechána na pospas riziku bankrotu“, připomněla France 24 s tím, že vláda minulý týden navýšila balíček na záchranu ekonomiky na celkovou částku 110 miliard eur (3 biliony korun).

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám