Hlavní obsah

Finanční injekce proti koronaviru. Americká centrální banka snížila úroky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kvůli negativním dopadům koronaviru na ekonomiku v úterý americká centrální banka (Fed) překvapivě snížila základní úrokovou sazbu o půl procentního bodu do pásma 1,00 až 1,25 procenta. Fed se tak rozhodl jen krátce po telekonferenci ministrů financí a guvernérů centrálních bank zemí G7.

Foto: Yuri Gripas, Reuters

Logo Fed

Článek

„Základy ekonomiky USA zůstávají silné. Koronavirus však představuje riziko oslabení hospodářské aktivity,” uvedl Fed v prohlášení. Dodal, že snížením sazeb chce usilovat o maximální zaměstnanost a cenovou stabilitu. Rozhodnutí bylo jednomyslné.

Na nezvykle rázné opatření Fedu okamžitě zareagovaly vzestupem hlavní indexy amerických akciových trhů.

„Trhy takto dostávají do žil ‚koňskou dávku‘ finanční podpory, která by měla utišit nynější panické stavy způsobené dopady – nynějšími, ale zejména vyhlíženými – šíření koronavirové nákazy,” komentoval ekonom Czech Fund Lukáš Kovanda.

Podle něj lze nyní očekávat růst cen akcií, pokles takzvaného indexu strachu, stabilizaci v posledních dnech oslabující české koruny, či dokonce její mírné zpevnění.

Fed naposledy základní sazbu snížil loni v říjnu. Mimo plánované měnové jednání ale k podobnému překvapivému snížení přikročil naposledy za finanční krize v roce 2008.

Primátor Hřib předběhl hygieniky, ministra i premiéra a ohlásil nový, ovšem nepotvrzený, případ koronaviru

Koronavirus

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám