Hlavní obsah

Evropská unie hledá klíč k bilionům na obnovu ekonomik

Právo, rei

Lídři Evropské unie se po měsících nucené odstávky a jednáních na dálku scházejí v pátek v Bruselu. Bujará vítání po dlouhém odloučení se ale neočekávají. Šéfové vlád musí rychle najít klíč, jak rozdělit dvacetibilionový balík peněz na záchranu ekonomik EU z recese.

Foto: Francois Lenoir, Reuters

Předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová.

Článek

„Dohoda se bude hledat obtížně... V tuto chvíli jsou pozice členských států dost vzdálené,“ připustil ve čtvrtek před odletem český premiér Andrej Babiš (ANO).

Evropská komise už v názvu spojila plán s vizí EU budoucí generace. Navrhla, aby si Unie vůbec poprvé vypůjčila, a to 750 miliard eur (20 bilionů korun). Členským státům zasaženým koronavirovou krizí se mají rozdělit v podobě přímých grantů a výhodných půjček. Nejvíc peněz by dostaly Itálie, Španělsko a Řecko.

Obchod EU se zbytkem světa letos klesne o 10 procent, očekává Brusel

Ekonomika

Části kritiků vadí už to, že by si EU měla vypůjčit, vznikne tím dluhová unie. Všeobecně přijímaná není ani výše navržené částky, výhrady má například Švédsko poukazující na nutnost snížit i finanční rozpočtový rámec pro léta 2021 až 2027, protože EU je chudší o příspěvky Británie. Stockholmu a dalším pak vadí i celý mechanismus přímých plateb.

Dohoda se bude hledat obtížně.
Andrej Babiš

Ale vůbec největší spory se povedou nad mnoha detaily, jak peníze rozdělovat a kam je prioritně směřovat. Svůj boj proti návrhu od jeho představení před měsícem vede i Česko. Premiér Babiše se opakovaně vymezil zejména vůči míře nezaměstnanosti za posledních pět let, jež by měla být klíčem pro přerozdělování.

Česko by se tak mohlo stát přímým plátcem, jelikož tuzemská nezaměstnanost je setrvale v rámci EU jedna z nejnižších.

Česká ekonomika se letos propadne o 7,8 procenta, předpokládá EK

Ekonomika

Předseda Evropské rady Charles Michel mezitím minulý týden vyšel kritice částečně vstříc. Navrhl, aby 70 procent plateb bylo v nejbližších letech rozděleno podle nezaměstnanosti a zbytek později už podle reálného poklesu ekonomik jednotlivých zemí za koronaviru.

ČR vs. zelená

Babiš připustil, že to je ústupek ve prospěch ČR, ale současně dodal, že nesouhlasných bodů je v návrzích mnohem víc. Kritizoval například záměr Evropské komise využít prostředky z fondu na rychlejší přechod na zelené technologie a digitalizaci.

„Nejlépe fungujícím průmyslem v Evropě je automobilový průmysl, a byla by velká škoda, kdybychom těmi opatřeními tento průmysl zásadně poškodili,“ prohlásil Babiš.

Zaorálek: Do čela EU stavíme slabé lídry, kteří by neuspěli ani doma

Domácí

Premiér přiznal, že jsou to často složité detaily, o nichž se povedou spory. Nelíbí se mu ani podrobnosti návrhu finančního rámce 2021 až 2027, o kterém se bude také jednat. Podle Babiše je třeba přesunout peníze z kapitol sociální politika či ekologická transformace na investice a kohezní politiku.

Takže není vyloučeno, že do soboty, kdy má summit končit, dohoda nebude a jednání se protáhnou i přes neděli. Německá kancléřka Angela Merkelová, jejíž země teď EU předsedá, apelovala, že je třeba věc dotáhnout do zdárného konce. V tom jsou s ní ostatní šéfové vlád zajednou: čas tlačí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám