Hlavní obsah

Epidemie asi strhne mříže mafiánům

Právo, mcm

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Desítky šéfů mafií by mohly být propuštěny z věznic po celé Itálii kvůli koronavirové nákaze. Tyto úvahy se podle listu The Guardian objevují poté, co italské soudy v posledních dnech propustily nejméně tři stárnoucí mafiány a uložily jim domácí vězení.

Foto: Profimedia.cz

Stráž v milánském San Vittore

Článek

„Je to velmi zneklidňující situace,“ řekl Leo Beneduci, generální tajemník největších italských odborů dozorců věznic. Zároveň upozornil, že vězni se snaží zvýšit šanci na své propuštění a usilují o nákazu koronavirem.

Zadržení se objímají, údajně s cílem zvýšit možnost nakažení virem a propuštění z vězení

„Příslušníci vězeňské policie začali hlásit, že zadržení se objímají, údajně s cílem zvýšit možnost nakažení virem a propuštění z vězení,“ prohlásil a upozornil, že v Itálii je ve vězení přibližně 12 tisíc členů různých zločineckých skupin.

Oddělení vězeňské policie rozeslalo podle Guardianu interní sdělení, v němž žádalo vězeňské úředníky o jména vězňů starších 70 let, kteří trpí určitými nemocemi, protože „v případě nákazy nemocí covid-19 jsou vystaveni komplikacím“.

Tři jsou venku

Časopis L’Espresso před několika dny oznámil, že milánský soud nařídil propuštění Franceska Bonury (78), jednoho z nejvlivnějších šéfů Cosa Nostry. Bonura si měl odsedět 23 let. Podmínky propuštění mu umožňují vycházet ven na schůzky, jež souvisí s péčí o jeho zdraví.

V Itálii mají první případ dítěte, které se s koronavirem narodilo

Koronavirus

Soudci již také nařídili propuštění Vincenzina Iannazza (65) a Rocca Santa Filipponeho (72), kteří jsou označováni za „šéfy Ndranghety“, tedy kalábrijské odnože mafie. Propuštění Filipponeho zdůvodnili soudci obavou, že nákaza koronavirem by pro něj mohla být smrtelná, protože trpí závažným kardiovaskulárním onemocněním. Ministr spravedlnosti Alfonso Bonafede řekl, že rozhodnutí o propuštění mafiánských bossů nepřijala vláda, a ujistil, že se na to podívá.

Claudio Fava, šéf sicilské komise proti mafii, vyjádřil obavy, že také jiní mafiánští předáci mohou využít koronavirové krize, aby se dostali na svobodu.

„Ve chvíli, kdy ubývá případů nákazy, by (případné) propuštění bossů, jako je Santapaola a Bagarella, bylo pokrytecké a šlo by o urážku tisíců seniorů, obětí koronaviru,“ řekl Fava, jehož otce Giuseppa zabila mafie na Santapaolův rozkaz. V současnosti se v italských věznicích nachází 74 předáků mafie ve věku nad 70 let, kteří mají vážné zdravotní potíže.

Teplo, slunce a vlhkost koronavirus oslabují, míní vědci v USA

Koronavirus

Kromě Leoluky Bagarelly (78), předáka sicilské mafie odpovědného za desítky vražd, a sicilského „capa di tutti i capi“ Nitta Santapaoly (81) k nim patří i vůdce Nuova Camorra Organizzata Raffaele Cutolo (78), odsouzený za vraždy šéfů mafiánského klanu Bellocco.

Celostátní editor L’Espressa Lirio Abbate, který se stal terčem výhrůžek mafiánů a nyní žije pod policejní ochranou, varoval: „Riskujeme, že se virus mafie objeví v ulicích po boku covidu. Jednalo by se o dvojnásobnou pandemii, kterou nemůžeme dovolit.“

Reklama

Výběr článků

Načítám