Hlavní obsah

V Itálii mají první případ dítěte, které se s koronavirem narodilo

Právo, znk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Řím

V nemocnici v severoitalském městě Aosta se minulý týden nakažené matce narodilo dítě, u kterého byla následně potvrzena infekce patogenem SARS-CoV-2. Jedná se o první takový případ v Itálii.

Foto: Brendan Mcdermid, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Dítě přišlo na svět před sedmi dny v nemocnici Beauregard, infikovaná matka je porodila s 38stupňovou horečkou. Test následně potvrdil přítomnost viru i u novorozeněte.

Zpráva podle webu Rainews nebyla ještě oficiálně potvrzena z důvodů ochrany soukromí, pokud se tak ale stane, půjde o první známý případ v Itálii.

Povinný test pro tatínky

Nemocnice Beauregard nyní nabízí testy všem matkám v pokročilém stádiu těhotenství, které o ně zažádají. Další testy jsou už pak při hospitalizaci budoucí rodičky povinné.

V Itálii vznikla kvůli viru další zakázaná zóna, uvázlo v ní 12tisícové město

Koronavirus

„Snažíme se tím poskytnout co nejvyšší stupeň bezpečí našim pacientkám,“ vysvětlil Livio Leo, primář gynekologicko-porodnického oddělení. Povinný test platí i pro budoucí tatínky, kteří chtějí být při porodu v sále, a to i v případě, že nevykazují příznaky nemoci.

S koronavirem se narodilo víc dětí

Případů, kdy se nový koronavirus při narození přenesl z matky na dítě, se již objevilo několik. Kromě Číny, odkud se nákaza začala na přelomu roku šířit do světa, oznámili lékaři infekci novorozence také v Peru. Tam virus přešel na dítě prostřednictvím placenty z matky, jež neměla tušení, že byla nakažena. Žádné symptomy nemoci covid-19 totiž nevykazovala.

Těhotná zdravotní sestra podlehla koronaviru, dítě lékaři zachránili

Koronavirus

Pozitivní testy na nový koronavirus už ohlásili pediatři například také z Londýna. V Česku přenos patogenu SARS-CoV-2 zaznamenán nebyl.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám