Hlavní obsah

Dva lidé v Indii se nakazili koronavirem podruhé po třech měsících

Novinky, Alex Švamberk
Dillí

V Indii se dva zaměstnanci nemocnice nakazili podruhé koronavirem SARS-CoV-2, uvedl sever Nature. Oba měli pozitivní testy tři a půl měsíce poté, co byli nakaženi poprvé. Ani jeden z nich neměl žádné příznaky.

Foto: Gonzalo Fuentes, Reuters

Odběr vzorků pro test na covid-19.

Článek

Podruhé se 25letý muž a 28letá žena, kteří pracovali v oddělení pro nemocné s covidem, nakazili v srpnu. První pozitivní test přitom měli v květnu, ale příznaky nemoci se u nich tehdy neprojevily, a to i přesto, že měli v těle velkou virovou nálož.

Genetické testy viru, který se u nich našel, provedl Vinod Scaria s kolegy z Institutu genetiky a integrativní medicíny v Dillí. Výsledky ukázaly, že virus SARS-CoV-2, jímž se nakazili podruhé, se geneticky mírně liší od toho, kterým byli nakaženi v květnu. To potvrzuje, že se nakazili podruhé a nejde o zbytky viru po první nákaze.

Koronavirová mapa: Praha už není nejhorším regionem

Koronavirus

Vědci dosud nepřišli na to, jak dlouho zůstává člověk, který prodělal nákazu koronavirem, imunní. V ČR platí, že uzdravení lidé jsou považováni za imunní po 90 dní od prodělání nákazy, kdy nemusí nastoupit do karantény ani po kontaktu s nakaženým člověkem. Obecně se předpokládá, že imunita trvá o něco déle, možná až rok, ale vědecký důkaz dosud neexistuje.

Indická zpráva současně upozorňuje, že případné opakované infekce bez příznaků nemusí lékaři vůbec zaregistrovat.

Málo případů reinfekce

Dosud se objevilo jen několik jednotek případů opakované nákazy covidem-19, a to v Belgii, Nizozemsku, Hongkongu a v americkém státě Nevada, uvedl server Stat. Celosvětový počet nakažených se přitom na konci září pohybuje kolem 34 milionů. Vědecky prozkoumány a popsány byly dosud jen případy z Hongkongu a z Nevady.

Právě případ z nevadského Rena vyvolal velkou pozornost, pacient měl první pozitivní test v dubnu, následovaly dva negativní testy, ale o 48 dní později se u něj opět projevily příznaky. Dostal zápal plic a testy znovu potvrdily nákazu. Genetická analýza virové RNA ukázala, že se muž podruhé nakazil odlišnou mutací viru. Druhá nákaza však byla silnější.

Druhá nákaza by měla mít lehčí průběh

V případě nakaženého z Hongkongu tomu ale bylo naopak, byl zcela bez příznaků a přišlo se na něj jen proto, že mu byl odebrán vzorek na letišti, když se vracel z cest po Evropě. Průběh jeho druhé nákazy tak odpovídal předpokladu vědců o chování lidského imunitního systému.

Koronavirus v ČR se šíří rychlostí exploze, míní bavorský premiér. Uzavírání hranic ale nechce

Evropa

U většiny respiračních onemocnění totiž protilátky z těla po nějaké době vymizí, neděje se tak ale náhle, nýbrž postupně. Proto je možné, že organismus se sice nakazí, ale zbytek protilátek zajistí, že průběh nemoci už nikdy není tak těžký jako při první infekci.

Ani jedna z obou studií, které zkoumaly opětovně nakažené pacienty, se bohužel nezaměřila na podstatnou okolnost, a to, zda je člověk i při druhé nákaze také infekční.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám