Hlavní obsah

Koronavirus v ČR se šíří rychlostí exploze, míní bavorský premiér. Uzavírání hranic ale nechce

Novinky, Alex Švamberk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Berlín
Aktualizováno

Bavorský premiér Markus Söder odmítá uzavírání hranic. A to i přesto, že Bavorsko sousedí s Českem, kde se podle něj koronavirus šíří rychlostí exploze. Söder to řekl po jednání premiérů spolkových zemí s kancléřkou Angelou Merkelovou, kde se probírala opatření proti koronaviru. Jednání se týkalo počtu účastníků na veřejných akcích i pokut za poskytnutí nesprávných osobních údajů v restauracích nebo limitů na množství podaného alkoholu.

Foto: Hannibal Hanschke, Reuters

Bavorský premiér Markus Söder

Článek

„V Česku jsou extrémně vysoká čísla, právě explodují, jsou vyšší než v březnu či dubnu,” řekl Söder. Uvedl rovněž, že vedle ČR, kterou Německo považuje za epidemicky rizikovou oblast, sousedí Bavorsko i s Rakouskem. Část Rakouska včetně Tyrolska, které má s Bavorskem společnou hranici, označilo Německo rovněž za rizikovou.

Hranice ale bavorský premiér zavřít nechce: „Prioritou je nechat otevřené hranice,” řekl Söder.

Otázce pendlerů, kteří za zaměstnáním jezdí přes hranice, se chce Německo podle Södera ještě věnovat. "Tématu hranic, překračování hranic a přeshraničních pendlerů se chceme znovu věnovat, abychom věděli, jak postupovat," řekl šéf bavorské vlády. V této souvislosti zmínil i možnosti rozšířené strategie testování.

Více roušek, méně alkoholu a méně oslav.
Bavorský premiér Markus Söder

K rizikovým oblastem Merkelová uvedla, že nelze doporučit, aby do nich Němci jezdili na dovolenou. To je nyní v Německu aktuální téma, protože školákům brzy začnou podzimní prázdniny. „Dá se dobře cestovat po Německu,” uvedla kancléřka.

Söder vyzval k dodržování tří opatření - více roušek, méně alkoholu a méně oslav. Jakmile se zvýší počet infekcí, měly by být vydány místní „časově omezené zákazy podávání alkoholu“. Za podání nesprávných údajů při návštěvě pohostinského zařízení by se měla platit pokuta nejméně 50 eur (asi 1400 korun).

Merkelová chce udržet ekonomiku v chodu. Německo omezí oslavy nad 50 lidí

Koronavirus

Pokud bude v okresech za týden více než 35 nových případů na 100 000 obyvatel, bude se moci na oslavách v restauracích sejít maximálně padesát osob. Doma by to mělo být 25.

Zřízen by měl být i systém včasného varování, aby se zabránilo překračování těchto limitů. Mělo by se to řešit formou semaforu.

Reklama

Výběr článků

Načítám