Hlavní obsah

Dokument Pentagonu varoval před pandemií už roce 2017

Novinky, tcs

Navzdory prohlášením amerického prezidenta Donalda Trumpa, že pandemie byla „nečekaná“, Washginton disponoval varující zprávou, kterou vypracovala ještě Obamova administrativa a která varuje před koronavirovou pandemií. A upozorňuje na kritický nedostatek lůžek a zdravotnických pomůcek.

Foto: ČTK/AFP

Pentagon (ilustrační foto)

Článek

Dokument, který zveřejnil americký týdeník The Nation, je revizí amerického pandemického plánu a reaguje na poslední epidemie SARS, MERS a H1N1. Když byl Donald Trump dotázán ohledně připravenosti USA na pandemii, odpověděl stručně: „Nikdo nevěděl, že může nastat pandemie nebo epidemie takového rozsahu. Nikdo nikdy nic takového neviděl.“

Jak však podotýká list New York Times, za posledních několik let vláda USA disponovala řadou dokumentů varujících před podobným rizikem. Jedním z nich je právě zpráva z 6. ledna 2017 ministerstva obrany varující před pandemií podobného rozsahu jakou zažíváme nyní.

Zpráva uvádí, že největší hrozbou bude „nové respirační onemocnění, pravděpodobně nový kmen chřipky“. Zmiňuje i nový koronavirus, neboť jejich výskyt je na světě běžný.

Autoři dokumentu tvrdí, že nákaza se bude šířit velice rychle a způsobí problémy i vyspělým státům jako USA. „I ty nejrozvinutější země budou mít nedostatek nemocničních lůžek a zdravotnického vybavení, jako jsou plicní ventilátory a účinné léky,“ uvádí zpráva. Další problém spatřuje ve vypuknutí celosvětového soupeření o toto nedostatkové zboží.

Foto: Profimedia.cz

Polní nemocnice v newyorském Central Parku

Pentagon rovněž zdůrazňuje, že dopady na ekonomiku budou záležet na tom, jak státy zvládnou zavést ochranná opatření a zvládnout morbiditu (nemocnost, určuje se počtem nemocných v poměru všech jedinců) a mortalitu (úmrtnost, určuje se počtem zemřelých na danou nemoc k poměru všech jedinců).

„To, jak to státy dokážou zvládnout, stejně jako se vyrovnat se zavedením sociálního distancování během pandemie a integrovat uzdravené lidi zpět do společnosti, výrazně ovlivní bezpečnostní, politické, sociální a ekonomické škody,“ konstatuje zpráva.

Cvičení odhalilo nedostatky, nikdo jim nevěnoval pozornost

Zpráva nebyla jediným varováním před pandemií a nepřipraveností na ni. Americké ministerstvo zdravotnictví a sociálních služeb spustilo ve 12 amerických státech, včetně nyní těžce zkoušeného New Yorku, cvičení s názvem Crimson Contagion (Karmínová nákaza).

Foto: Profimedia.cz

Návěs kamionu přeměněný na márnici u nemocnice v Brooklynu

Cvičení trvající od loňského ledna do srpna mělo ukázat připravenost systému od činnosti federálních agentur po nemocniční zařízení na chřipkovou pandemii. Výsledky zpracované loňského října ukázaly nepřipravenost a podfinancování systému. Federální agentury si však následně přehazovaly odpovědnost jedna na druhou a státy nebyly schopné zjistit, kolik mají klíčových lůžek či zdravotnického materiálu.

V USA hrozí stejný vývoj jako v Itálii, připustil viceprezident

Koronavirus

Jak uvádí New York Times, cvičení probíhalo ukryté pod mnoha vrstvami byrokratického systému a nevyvolalo žádný rozruch ani v Trumpově vládě ani v Kongresu. Stejně tak jako minimálně tři další zprávy reagující na poslední epidemie a varující před možnou pandemií, která by mohla USA zasáhnout.

Simulace Event 201

Za zmínku stojí ještě stojí simulace s tajuplným názvem Event 201. Loni v říjnu ji uskutečnili vědci z amerického výzkumného centra Johns Hopkins Center for Health Security, světové organizace World Economic Forum, Nadace Billa a Melindy Gatesových a amerického Centra pro kontrolu a prevenci nemocí (CDC).

Cílem této simulace bylo ukázat dopady pandemie doposud neznámého koronaviru. Vzhledem k současným událostem je tato simulace nyní používána různými konspiračními teoretiky jako důkaz toho, že mocní tohoto světa o nákaze věděli předem nebo ji plánovali. Vědci však pouze vycházeli z doposud známých epidemií SARS a MERS. Jedním dechem rovněž upozorňují, že se v případě Eventu 201 nejedná o predikci nákazy nýbrž o simulaci, a nelze ji brát jako scénář toho, co nás čeká.

Počet obětí v USA už je vyšší než v Číně

Koronavirus

Pro potřebu simulace vědci vymysleli fiktivní koronavirus CAPS, jehož smrtnost je větší než u SARS (ta se pohybuje okolo 10 procent) a nakažlivý je zhruba jako sezónní chřipka. CAPS měl pocházet z prasat a na člověka se přenést na jedné z brazilských prasečích farem.

Foto: Profimedia.cz

Simulace umístila původ nákazy do brazilských prasečích farem (ilustrační foto)

Nákaza CAPS začínala v simulaci velmi podobně jako současná epidemie koronaviru SARS-CoV-2. Velice pomalu se šířila mezi obyvateli chudých brazilských předměstí, následně začínali umírat první lidé na neznámou plicní chorobu. Do 18 měsíců bylo po světě na 60 milionů mrtvých, země se uzavřely a světová ekonomika spadla od 20 až 40 procent. Opět je třeba zdůraznit, že šlo o simulaci nikoliv předpověď současné epidemie, která je o něco nakažlivější než CAPS, její smrtnost je ale podstatně nižší.

Jak se ukazuje, varovných signálů, že země nejsou na podobnou pandemii připraveny, bylo více než dost. Chyběly však prostředky a politická vůle přijmout příslušná opatření. Jižní Korea, která koronavirovou pandemii zatím zvládá na jedničku, zjistila při epidemii MERS v roce 2015, že není schopná testovat velké množství lidí. Současná opatření jsou reakcí na předchozí krizi.

Reklama

Výběr článků

Načítám