Hlavní obsah

Polsko otevřelo další tři přechody, kolony mají desítky kilometrů

Právo, Ludmila Žlábková, Michael Polák
Aktualizováno

Kolona kamionů mířících přes hraničních přechod v Náchodě - Bělovsi již nedosahuje kritických 50 kilometrů (od konce dálnice D11 u Hradce Králové), neboť polská strana částečně zrychlila odbavení, díky regulaci dopravy ze strany policie a armády jsou také prostupná města Náchod a Jaroměř. Komplikace s přechodem hranic ale stále trvají.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Na polsko-německých hranicích se tvoří dlouhé fronty Video: Reuters

 
Článek

Policie oznámila, že Polsko otevřelo další tři silniční hraniční přechody s Českou republikou. Konkrétně jde o přechody Královec/Lubawka, Mikulovice/Głucholazy a Závada/Golkowice.

Odklonem části automobilů jinam se navíc problém přesunul také k hraničnímu přechodu Harrachov v Krkonoších. Fronta tu dosahuje až 17 kilometrů. „Už v úterý byl během dne totálně ucpaný Harrachov. Jednalo se výlučně o směr na Polsko. Ráno jsem se kvůli tomu nedostal autobusem do práce, neboť veškerá veřejná autobusová doprava z Tanvaldu směrem do Harrachova dočasně končila v Desné. Prostě autobusy nemohly projet. Musel jsem proto jet autem,“ prozradil Právu Martin Soukup, žijící právě v Harrachově.

Ve středu podle jeho informací končila kolona před sedmou hodinou ráno u motorestu v Kořenově, zhruba 10 kilometrů od hranice. Kolem 8. hodiny už byly kamiony v Desné, která je o dalších sedm kilometrů dál.

SPECIÁL: COVID-19 | Vše o nákaze, rady a tipy, jaké jsou příznaky

Koronavirus

Situaci v Harrachově by pomohlo uklidnit, kdyby se pro pendlery otevřel také přechod mezi polským Porajówem a Hrádkem nad Nisou na Liberecku. Už několik dní o to, bohužel zatím bez úspěchu, usiluje Liberecký kraj.

„Otevření přechodu by pomohlo nejen Harrachovu, ale také velkým firmám v liberecké průmyslové zóně, kam dojíždí stovky zaměstnanců z polského příhraničí. Pokud se nyní chtějí dostat do práce, musí do Liberce dojíždět právě přes Harrachov,“ upozornil hejtman Libereckého kraje Martin Půta (SLK).

Kolona u Náchoda má přes 30 kilometrů. Šílené, lidé po noční sedí hodiny v autě, líčí starosta

Koronavirus

Vedení kraje je podle něj v kontaktu s polským velvyslanectvím, otevření hranice u Hrádku se ale zatím vyjednat nepodařilo.

Podobně se podařilo částečně zlepšit situaci pro polské pendlery, pracující na Trutnovsku či Náchodsku, když byl ve středu otevřen hraniční přechod Královec - Lubawka na Trutnovsku. Vjezd tam mají povolen ale pouze vozy do 9 tun, takže kamiony musí dále čekat před Náchodem. Tam je situace stále složitá. I pro řidiče uvízlé v koloně. Město proto například zvýší intenzitu odvozu odpadu, podél silnice I/33 také nechala rozmístit devět kusů mobilních toalet, a to v úseku od Vysokova až po státní hranici.

Jak v ČT uvedl starosta Náchoda Jan Birke (ČSSD), ozvala se mu polská ambasáda, že se bude částečně finančně podílet na těchto zvýšených nákladech, které město má.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám