Hlavní obsah

Dětem z chudých rodin sebral vir kontakt se školou

Právo, Stáňa Seďová

Tisíce Čechů pandemie uvrhla na finanční dno, další to čeká s koncem státních podpor a úlev. Neziskové a církevní organizace už odstartovaly několik sbírek pomoci. Ukázalo se, že velký hlad je nejen po finančních a potravinových sbírkách, ale i po pomoci s doučováním dětí. Ty, jejichž rodiny nemají počítač nebo funkční připojení, totiž zcela ztratily kontakt se školou.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Mezi dětmi z chudých a těmi z dobře situovaných rodin se ještě více rozevřely nůžky. Otec dvou dětí, kterého krize doslova přišpendlila k dluhům, to ale nevzdal a po celou dobu uzavření škol si chodil pro úkoly k učitelkám osobně.

Plaga: Rád bych v červnu otevřel školy i starším žákům

Domácí

„Osud těchto sourozenců nebyl šťastný. Matka své děti bila, škrtila a kopala do nich. Do péče si Filipa (11) a Barboru (7) převzal jejich otec, který kvůli tomu ale přišel o práci. Rodinu tak v tuto chvíli živí babička. Společně bydlí v malém bytě na sídlišti,“ popsal jeden z tisíců příběhů Pavel Hanych, tiskový mluvčí Diakonie Českobratrské církve evangelické (ČCE), která rodinám v krizi pomáhá.

„Babička pobírá důchod 16 tisíc korun, polovinu této částky spolknou jen náklady na bydlení. Otec shání nové zaměstnání, ale dosud neuspěl, protože firmy v okolí během nouzového stavu nepřijímaly nové zaměstnance,“ dodal Hanych.

Táta si pro úkoly chodil

Do online výuky se jeho děti zapojit nemohly, ale aby úplně neztratily kontakt se školou a mohly se do ní vrátit s pocitem, že nebudou zaostávat za ostatními spolužáky, rozhodl se táta vyřešit situaci po svém.

„Rodina počítač sice má, ale jeho provoz je nestabilní. Neustále se jim vypíná, vypadává wifi připojení a reálně už je nepoužitelný. Ale otec byl po celou v kontaktu především s třídními učitelkami a většinu věcí s nimi řešil osobně,“ popsal snahu otce sourozenců Hanych.

Maláčová navrhla zvýšit ošetřovné

Koronavirus

Pracovníci diakonie se ale setkali s mnoha rodinami, kde tomu tak zdaleka nebylo.

„Teprve nyní, po znovuotevření služeb pro rodiny s dětmi, zjišťují naši pracovníci, jaký je stav po dvou měsících. Někteří rodiče sociálním pracovníkům tvrdili, že s dětmi online výuku absolvovali, ale nyní se ukazuje, že s nimi ke školnímu úkolu ani jednou nesedli,“ upozorňuje mluvčí Diakonie ČCE.

„Navíc i samy školy nám stále referují o dětech, jež nemají žádné připojení, neúčastní se online výuky, nemají přístup k online zadávání úkolů. A tak se vytváří propast mezi dětmi, které doma podporu mají, a těmi, které se nyní učí jen málo nebo vůbec,“ dodává Hanych.

Pomůže sbírka Krabice od bot

Pomoci se rozhodla Diakonie ČCE vyhlášením letní verze největší vánoční sbírky nazvané Krabice od bot.

„Mimořádná sbírka Krabice od bot je zaměřena výlučně na pomoc nejohroženějším dětem a jejich rodinám. Na individuální doučování, školní pomůcky, příměstské tábory a pobyty s cílem dohnat zameškanou výuku, připravit děti na návrat do lavic a ulevit rodinám v krizi,“ řekla Zdeňka Sobotová, manažerka projektu Krabice od bot.

Koronavirus znehodnotil korunu, jsme o desetinu chudší

Ekonomika

„Rodinám dětí s postižením, které by si to nemohly dovolit, přispějeme na terapie a odlehčovací služby. Cílem je, aby půlroční pauza ve výuce neměla katastrofální dopad při jejich návratu do školních lavic,“ dodala.

Naplno už se rozběhly i další programy pomoci. Organizace Člověk v tísni zorganizovala sbírku SOS Česko na pomoc lidem, kterým se výrazně zhoršila sociální a ekonomická situace v důsledku opatření. Dárci do ní přispěli už téměř 20 miliony korun. Organizace začala na šestnácti místech Česka distribuovat balíčky potravinové pomoci, pro které si většinou chodí právě rodiny s dětmi.

Reklama

Výběr článků

Načítám