Hlavní obsah

Deset rad pro seniory, jak se bránit proti koronaviru

Ve světě zuří nákaza novým typem koronaviru, který si vyžádal už přes čtyři tisíce obětí a případů je známo přes 116 tisíc. Na pozoru před nemocí Covid-19, kterou koronavirus způsobuje, by se měli mít zejména senioři.

Foto: Salvatore Di Nolfi, ČTK/AP

Vzorek testu od člověka s podezřením na koronavirus

Článek

Zatímco smrtnost lidí ve věkové skupině do 50 let je 0,4 procenta, u lidí starších 60 let už je čtyřprocentní. V případě věkové kategorie 80+ dokonce patnáctiprocentní.

SPECIÁL: Koronavirus 2019-nCoV

Speciály

Deník Daily Mail zveřejnil deset rad britského lékaře Michaela Mosleyho a americké doktorky Nancy Messonnierové, kteří spadají do starší věkové kategorie a svým vrstevníkům radí, jak se koronaviru vyhnout.

1) Nepodávat ruku

Koronavirus se z člověka na člověka přenáší po úzkém kontaktu kapénkovou infekcí. Potřesení rukou patří mezi nejčastější formy. „Nedávno jsme měli mítink a kdybych dodržoval protokol, podal bych ruku nejméně 40 lidem,“ vysvětloval Mosley, proč nyní místo podávání ruky preferuje úsměv a zdvořilé pokývnutí hlavou.

2) Umývání rukou

Umývání rukou by mělo být samozřejmostí. Zejména pokud často cestujete, dodává Mosley. Například na letištích, kde se virus přenáší nejčastěji na plastových podnosech, do kterých lidé vkládají kovové věci, než projdou rentgenem.

3) Dezinfekční prostředek s sebou

Noste s sebou dezinfekční prostředek. Hodí se vám zejména při cestování v MHD, kdy nemáte možnost si ruce umýt. Dezinfekce by podle Mosleyho měla obsahovat nejméně 60 procent alkoholu a používat by se měla nejméně dvacet sekund. Nemáte-li u sebe hodinky, pak si zazpívejte Hodně štěstí, zdraví, což přibližně zabere požadovaný čas.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Koronavirus narušil leteckou dopravuVideo: Reuters

4) Bezkontaktní platba

Světová zdravotnická organizace (WHO) nedávno upozornila, že častým nositelem nemoci Covid-19, kterou koronavirus způsobuje, jsou bankovky. Kdekoliv můžete využít platební kartu, učiňte tak, radí lékaři.

5) Zinkové pastilky

Podle Mosleyho jsou efektivní proti některým příznakům koronaviru, pokud je člověk užije do 48 hodin od vykázání symptomů. „Pomáhají například proti nachlazení,“ uvedl doktor.

6) Kvalitní spánek

Především během hlubokého spánku si tělo vytváří látky, které posilují imunitní systém, čímž pomáhají bojovat proti infekci. Nedostatek spánku učiní člověka zranitelnějším vůči kašli a nachlazení.

Do kina a divadla nesmíte. Do bazénu, fitka, zoo a supermarketu ano

Koronavirus

7) Zásoby léků

„Zejména senioři by se měli ujistit, že mají dostatečnou zásobu léků,“ tvrdí doktorka Messonnierová. Dodala, že má na mysli běžně dostupné léky na srdce, cukrovku atd.

8) Omezení cestování

Nepotřebuje-li senior někam nutně vyrazit, je nejlepší zůstávat doma. Cílem distancování je omezit se expozici viru a zabránit jeho šíření v komunitě. Vyhýbat by se senioři měli zejména místům, kde se pohybuje velké množství lidí.

9) Minimální kontakt s nemocnými

Dalším pravidlem je vyhnout se viditelně nemocným. Nejedná se pouze o nakažené koronavirem, ale i chřipkou či jen běžným nachlazením. Oslabený imunitní systém se totiž nákaze brání s většími obtížemi.

10) Zodpovědné chování

Důležité je dodržování pravidel respirační hygieny. Při kašli a kýchání by si lidé měli zakrývat ústa paží nebo rukávem, nikoli rukou.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám