Hlavní obsah

Čínské město Šen-čen zakázalo kvůli koronaviru jíst psy a kočky

Šen-čen

Čínské město Šen-čen se v rámci opatření proti nákaze koronavirem rozhodlo zakázat konzumaci psů a koček. Nařízení vejde v platnost 1. května. Informovala o tom agentura Reuters.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ilustrační foto

Článek

Vědci už dříve varovali, že koronavirus se na lidi přenesl ze zvířat. První nákazy se objevily na přelomu roku v souvislosti s trhem ve středočínském městě Wu-chan, kde se prodávají mořské plody, ale také divoce žijící zvěř jako netopýři, hadi či cibetky, připomněla agentura.

Nemoc Covid-19 se následně rozšířila do celého světa; nakazilo se jí více než 935 tisíc lidí a téměř 47 tisíc zatím této chorobě podlehlo. Čínské nejvyšší vedení už v únoru vydalo zákaz obchodování s volně žijícími živočichy i jejich konzumace.

Chovejte divoká zvířata na maso, zbohatnete, hecoval Číňany režim. Teď jim farmy zavírá

Svět

Zákaz odpovídá požadavkům lidské civilizace

Město Šen-čen, které je technologickým centrem Číny, nyní zákaz rozšířilo i na kočky a psy. Rozhodnutí ale nezdůvodnilo jen pandemií koronaviru.

„Kočky a psi si vytvořili mnohem bližší vztah s lidmi než ostatní zvířata. Zákaz pojídání psů, koček a dalších domácích mazlíčků je v rozvinutých zemích běžný, stejně jako v Hongkongu a na Tchaj-wanu," napsala místní vláda ve zdůvodnění svého rozhodnutí. "Zákaz tedy odpovídá i požadavkům lidské civilizace," dodala.

Tradice pojídání psího masa je v Číně, Jižní Koreji a dalších asijských zemích stará bezmála pět set let. Její zastánci tvrdí, že psí maso je pro lidi zdravé a v letních měsících zmírňuje účinky vedra. Příprava pokrmů ze psů se podle nich nijak neliší od konzumace jiných živočišných druhů. V Číně je ročně na maso zabito kolem deseti milionů psů, konzumace psího masa se ale v této zemi postupně snižuje.

Čínské trhy se zvířecím masem už zase fungují jako před epidemií

Koronavirus

Želvy a žáby si vzít nenechají

Původní pravidla navržená šenčenskými úřady koncem února podle všeho zakazovala i pojídání želv a žab, které na čínském jihu patří do běžného jídelníčku. Vedení města ale tento týden přiznalo, že uvedené nařízení se stalo předmětem ostrých sporů a že želvy a žáby mohou lidé i nadále konzumovat.

Rozhodnutí Šen-čenu zakázat pojídání psů a koček přivítaly organizace na ochranu zvířat. „Šen-čen je prvním městem světa, které se výrazně poučilo z nynější pandemie a učinilo změny, aby se předešlo případné další pandemii," uvedla Teresa Teleckyová, viceprezidentka oddělení pro volně žijící živočichy Mezinárodní společnosti pro humanitu (HSI).

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám