Hlavní obsah

Cestovní ruch může kvůli koronaviru přijít až o 50 milionů pracovních míst

Globální cestovní ruch by kvůli pandemii koronaviru mohl přijít až o 50 milionů pracovních míst. Předpověděla to podle BBC Světová rada pro cestování a turistiku (WTTC). Čeští provozovatelé ubytovacích zařízení zaznamenali pokles příjezdů o 80 až 100 procent. V Česku cestovní ruch tvoří zhruba tři procenta hrubého domácího produktu (HDP) a zajišťuje 250 tisíc pracovních míst.

Foto: Flavio Lo Scalzo, Reuters

Lidé na letišti v Miláně

Článek

Většina provozovatelů ubytovacích zařízení v Česku zaznamenala pokles příjezdů zahraničních hostů, nejčastěji mezi 80 až 100 procenty. Další pokles očekávají tři čtvrtiny oslovených provozovatelů v následujícím čtvrtletí, a to v rozmezí 50 až 100 procent. Vyplývá z průzkumu státní agentury CzechTourism mezi 600 provozovateli hromadných ubytovacích zařízení.

Výkonná ředitelka rady Gloria Guevaraová řekla, že pandemie představuje pro toto odvětví významnou hrozbu. Zpráva WTTC přichází krátce poté, co aerolinky po celém světě zrušily tisíce letů a některé pojišťovny přestaly nabízet cestovní pojištění novým klientům.

Aktualizovaná čísla WTTC ukazují, že odvětví cestovního ruchu by se v letošním roce mohlo zmenšit až o 25 procent. Organizace proto vládám doporučuje, aby přijaly sérii opatření na pomoc firmám v cestovním ruchu. Patří k nim zrušení či zjednodušení víz, kde je to možné, dále snížení nákladů, zmírnění bariér v přístavech a na letištích, zmírnění daňového zatížení turistů, což zahrnuje různé poplatky v letecké dopravě, anebo posílení rozpočtů na podporu destinací.

České ekonomice hrozí zpomalení nebo recese. Nejohroženější jsou místa v cestovním ruchu

Koronavirus

„Cestování a turistika jsou dost silné na to, aby ty problémy překonaly. Vyjdou z toho posíleny,” uvedla Guevaraová. Turismus je šířením nového koronaviru zasažen mimořádně silně. Řada zemí totiž ve snaze bránit šíření viru zavedla cestovní omezení.

Cestovní ruch tvoří podle CzechTourism tři procenta HDP Česka a zajišťuje na čtvrt milionu pracovních míst. Příjmy z cestovního ruchu podle v pátek zveřejněných údajů České národní banky loni činily přes 167 miliard korun.

Česko pro turisty prakticky zavřelo hranice, na hranicích o půlnoci budou končit vlaky i autobusy, Smartwings a ČSA přerušují všechna letecká spojení s Českem.

Korean Air bojují o přežití, přiznal šéf aerolinek

Koronavirus

Ministerstvo průmyslu a obchodu ve spolupráci s Českomoravskou záruční a rozvojovou banku (ČMZRB) zřídilo program Úvěr Covid. Podnikatelé budou moci od dubna získat bezúročné půjčky kvůli potížím způsobeným novým typem koronaviru. Program se týká i případů, kdy firmám uškodila opatření zaváděná českou vládou. Podnikatelé budou moci žádat o částku od půl milionu do 15 milionů korun.

Německá vláda plánuje neomezené půjčky pro poškozené podnikatele, aby měli likviditu do dalších let a nemuseli s podnikáním skončit. Dále v rámci balíčku opatření Němci firmám odpustí část daní, případně odloží jejich splátky. Spolková vláda chce na opatření vyčlenit až půl bilionu eur (13 bilionů korun).

Kvůli koronaviru také celosvětově mnoho aerolinek omezuje lety, včetně British Airways, easyJet nebo Norwegian Air. Letecká společnost Korean Air dokonce varovala, že potíže s koronavirem ohrožují její existenci.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám