Hlavní obsah

Češi vykupují mouku a paštiky, Němci zlato, Američané střelné zbraně

Novinky, jky

Zatímco z pultů českých obchodů mizí nejčastěji mouka, trvanlivé paštiky, těstoviny či rýže, Němci evidentně přemýšlejí, jak nejbezpečněji uložit své úspory ve dnech, kdy se evropské burzy propadají. Američané jdou ještě o krok dál - ve státech nejhůře zasažených nákazou koronavirem stoupl velmi výrazně prodej střelných zbraní.

Foto: Profimedia.cz

Lidé čekají ve frontě u obchodu se zbraněmi v kalifornském městě Culver City.

Článek

Z českých obchodů v uplynulých dnech nejčastěji mizelo trvanlivé jídlo, ovoce a zelenina, hygienické pomůcky a také elektronika, včetně té zábavní.

V Berlíně se tvořila fronta na trochu jiném místě. U obchodu specializovaného na prodej zlata.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Obyvatelé Berlína hromadně nakupují zlatoVideo: Reuters

Nikdo nechtěl poměrně logicky mluvit na kameru, ale několik osob se mimo ni přiznalo, že v době podobné krize vnímají zlato jako určitou jistotu. V době turbulentních situací na světových trzích bývají drahé kovy populární investicí.

Mám koronavirus a lížu v obchodech pečivo, lhal muž. Hrozí mu osm let vězení

Koronavirus

To Američané začali v uplynulých dnech pro změnu nakupovat ve velkém zbraně, zejména pak ty střelné. Ve státech, kde koronavirus již udeřil silně - Kalifornie, New York a Washington - prodeje vyletěly doslova raketově.

Kupující obvykle říkali, že chtějí mít možnost chránit své rodiny, kdyby došlo v případě koronavirové paniky jídlo a ostatní zásoby. Jiní se obávali, že by vláda mohla vzhledem ke krizi brzy zavést restriktivní opatření na prodej zbraní.

Američan: Lidé mají strach

„Politici a odpůrci zbraní nám dokola opakují, že nepotřebujeme zbraně. Ale právě teď, v tuto chvíli, má mnoho lidí opravdový strach a toto rozhodnutí si učiní sami,” uvedl v sobotu jeden z čekajících, devětatřicetiletý John Gore, ve frontě u obchodu se zbraněmi s názvem Martin B. Retting.

Volání v mobilních sítích v pondělí stouplo až na trojnásobek

Mobil

Samozřejmě i v USA vzali lidé obchody s potravinami útokem a zejména na menších městech nárazově část potravin došla. To vyvolalo posléze další paniku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám