Hlavní obsah

Češi na krátké cesty na Slovensko mohou bez testu, ale s formulářem

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)

Od středy bude možné navštívit Slovensko bez povinného testu na covid-19 a povinnosti následné karantény, pokud bude dodržen termín návratu do České republiky do 48 hodin. To samé platí pro občany Slovenska při návštěvě Česka. Kontrolu bude provádět Slovensko a návštěvníci si mají stáhnout příslušný formulář.

Foto: Michaela Říhová, ČTK

Hraniční přechod Sudoměřice/Skalica na Hodonínsku mezi Českem a Slovenskem

Článek

Na této možnosti se v pondělí domluvili premiéři obou zemí Andrej Babiš a Igor Matovič s tím, že kontrolu dodržování stanovené lhůty 48 hodin zabezpečí slovenská strana. Slovenské ministerstvo vnitra doporučuje všem cestujícím, aby si z jejich webové stránky stáhli a následně vyplnili příslušný formulář ještě před příjezdem na hranice.

Pokud se cestující chce vyhnout povinnosti testu na covid-19 a karanténě, musí se vrátit do 48 hodin od vyznačeného času na zmíněném formuláři. Při návratu to budou policisté kontrolovat. Matovič v pondělí na sociální síti oznámil, že telefonoval s českým premiérem a došlo ke zmíněné dohodě.

SPECIÁL: COVID-19 | Vše o nákaze, rady a tipy, jaké jsou příznaky

Koronavirus

Při překročení 48hodinové lhůty by se lidé museli i nadále prokazovat negativním testem na koronavirus, případně podstoupit karanténu. Český ministr zahraničních věcí Tomáš Petříček potvrdil, že k podobné dohodě došlo i s Maďarskem. „Rádi bychom obdobný režim zavedli také na společných česko-rakouských hranicích,” dodal Petříček.

Reklama

Výběr článků

Načítám