Hlavní obsah

Bude to stát strašně moc. Řešení koronaviru přijde podle Babiše na desítky miliard

Vláda podle premiéra Andreje Babiše (ANO) očekává dopady epidemie koronaviru a souvisejících opatření na státní rozpočet v řádu až desítek miliard korun. Podle premiéra jsou kvůli tomu ohroženy například některé armádní akvizice. Babiš to řekl v úterý po jednání vlády.

Foto: Ondřej Deml, ČTK

Premiér Andrej Babiš

Článek

„Bude nás to stát strašně moc miliard, možná desítky miliard,” uvedl Babiš. „Je jasné, že bude potřeba změna rozpočtu na tento rok. Mám asi tři zdroje, jak to řešit,” dodal s tím, že dopady ošetřovného i nařízených karantén by měl rozpočet zvládnout.

Podle Babiše je namístě zvážit například investice do armádních akvizic. Zmínil konkrétně pořízení náhrady za dosluhující bojová vozidla pěchoty (BVP). Pásové obrněnce chce armáda nakoupit za více než 50 miliard korun.

SPECIÁL: COVID-19 | Vše o nákaze, rady a tipy, jaké jsou příznaky

Koronavirus

„Možná armáda může počkat s nějakými věcmi, protože asi dneska okamžitě nepotřebujeme ta bevepéčka, ale potřebujeme jiné věci na tuto válku,” odtušil premiér.

Například náklady na prodloužení ošetřovného premiér s odkazem na materiál ministerstva práce a sociálních věcí vyčíslil na 1,9 miliardy korun.

Reklama

Výběr článků

Načítám