Hlavní obsah

89letý don Rafael uprchl z domova pro seniory. Chce přežít

Právo, vpl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bylo osm hodin večer, v madridském domě pro seniory Loreto čas večeře. Pečovatel právě pokládal nádobí na stůl uvnitř apartmá dona Rafaela, kde zůstával 89letý obyvatel od začátku pandemie de facto uvězněn, napsal list El País. Don Rafael si všiml, že jindy zábavný a upovídaný muž vypadal, jako by plakal.

Foto: Sergio Perez, Reuters

Madridský zdravotník míří s pacientem do nemocnice

Článek

„Viděl jsi nějaké mrtvé?“ zeptal se ho.

„Šest, done Rafaeli,“ odpověděl zaměstnanec.

„Kdo?“

„Hortensia, Conchita, Leopoldo…“

Don Rafael znal všechny tyto obyvatele osobně. Právě v tomto okamžiku mu došlo, jak se věci mají. Prádelna nefungovala několik dní a místnosti seniorů s příznaky koronaviru nikdo neuklízel ze strachu z nákazy.

Osmdesátileté babičce v karanténě zazpívali k narozeninám sousedé

Koktejl

Žena mu zemřela před šesti měsíci v Córdobě. Ačkoli děti trvaly na tom, že ho vezmou k sobě, rozhodl se žít s jinými lidmi v jeho věku. Nechtěl být přítěží.

Rafael García, známější jako don Rafael, právník a kriminalista, jenž 43 let působil na ministerstvu vnitra, zvedl telefon a vytočil číslo dcery, aby na něho tajně čekala před budovou. Musel se odtamtud dostat co nejdříve.

Ještě ne, ještě ne

„Musel jsem odejít poté, co jsem nepřímo zjistil od zaměstnance, kterému jsem přísahal mlčenlivost, že mé zdraví, a dokonce i můj život jsou v ohrožení,“ vysvětlil telefonicky z domu své dcery, kde nyní žije.

Don Rafael nechtěl riskovat, že skončí jako někteří jeho spoluobčané.

„I když se blížím devadesátce, šourám se pomalu, hlava je stále v pořádku,“ napsal z dceřina počítače.

Pacienti leží na zemi, Madrid nezvládá příval nakažených

Koronavirus

Než don Rafael nadobro odešel z rezidence, rozloučil se s recepční, „velmi milou dívkou“. Zašel i do kanceláře ředitele, aby se elegantně rozloučil: „Bůh vás všechny opatruj.“

Pak vyšel ze dveří. Jeho čas ještě nenadešel.

Ve Španělsku se koronavirem nakazilo už přes 100 000 lidí, za středu přibylo 7719 nových případů. Z celkových 102 136 potvrzených případů nákazy se na 22 600 lidí vyléčilo. Obětí z řad infikovaných registruje Španělsko už 9053.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám