Hlavní obsah

Očima Saši Mitrofanova: Pštrosům, co jejich jest

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Víme, že pštros ve skutečnosti nestrká hlavu do písku. Ale výrazy jako pštrosí politika nebo pštrosí chování jsou zažitou součástí mnoha jazyků a pštrosi tyto fake news budou muset snést. Zato se mnozí lidé ve pštrosím životě vyžívají.

Foto: Milan Malíček, Právo

Alexandr Mitrofanov

Článek

Mám na mysli celosvětově rozšířený způsob, jak chápat skutečnost kolem sebe. Uplatním výraz ne-pštros, který jsem vytvořil dle vzoru zavedeného stále žijícím klasikem české politiky. V čem se liší lidský pštros od lidského ne-pštrosa? Především v tom, že když ne-pštros potřebuje pochopit složitější věci, tak zapne mozek a pojede od jednoho faktu k druhému, postupně poznává, jaký je stav, a skládá si vlastní mozaiku na základě svých schopností. Hlavu má vztyčenou.

Pan Pštros nebo paní Pštrosová… Nositelům tohoto příjmení, byť je jich v Česku méně než deset, se zde touto cestou omlouvám. Nejde o ně, je to symbolické. Takže pan Pštros či paní Pštrosová používají opačný přístup. Před náporem nepříjemných informací strkají hlavu tam, kde to vypadá jednoduše a pro ně srozumitelně. Lidská společnost ale funguje tak, že pro tyto mentálně pohodlnější jedince připravují chytřejší hajzlíci žlábky s páchnoucí šlichtou, do nichž si Pštrosovi rádi ponoří zobáky.

Vynikající ukázku jsme viděli 17. listopadu na příkladu procesí Pštrosových, které odešlo z centra Prahy k budově České televize. Posilněni šlichtou plků a dezinformací projevovali značnou agresivitu. To už tak bývá, když se ptáci shromáždí do hejna. Existuje mnoho fotografií, které tento rej zachytily.

Mají tito rozčilení lidé zůstat doma a neprojevovat se tak, jak umějí, když to jinak nedokážou? Ne, v žádném případě. Dokud neporušují zákony, mají na to právo. Například paní, která je na fotce zachycena v čepici s barvami Ruské federace a s mírovou holubicí v ruce. Tento zjev je ovšem holý nesmysl.

Za mírovou holubici se totiž v současném Rusku zatýká, jak se to stalo jiné paní, ale nikoli v Praze, nýbrž v Chabarovsku. A za volání po míru, které se v Praze ozývalo zpoza českých vlajek s ruskými nacionalistickými symboly, tedy svatojiřskými stuhami, se v Rusku trestá. Čerstvě dokonce i v hudební televizi MuzTV vypípala cenzura v písničce slova „mír“ a „válka“, protože jsou zakázána.

Má se tedy té české paní v ruské čepici zakázat, aby demonstrovala za nesmysly? Ne, v žádném případě. Pštrosům, co jejich jest.

My ostatní si ale v souladu s usnesením Sněmovny máme pamatovat, že tato paní a její pštrosí hejno otevřeně a agresivně podporují teroristický režim. Je to Putinova nepřátelská pátá kolona? Ano, v každém případě.

Očima Saši Mitrofanova: Rusové o tom, proč se země zřítila do putinismu

Očima Saši Mitrofanova

Reklama

Výběr článků

Načítám