Hlavní obsah

Očima Saši Mitrofanova: Pavel zárukou pestré budoucnosti

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Současná vláda je u moci proto, že se tak rozhodlo dostatečné množství voličů. Dostatečné množství voličů se tak rozhodlo proto, že mělo jako základní cíl nedopustit další vládnutí Andreje Babiše. V mnoha případech nikoli proto, že milovali myšlenky a představitele stran, kteří nakonec sestavili vládu. To nebyl hlavní důvod.

Foto: Milan Malíček, Právo

Alexandr Mitrofanov

Článek

Česká politická scéna vykrystalizovala tak, že jiná možnost pro odstrčení Babiše a jeho party od cecíků státu než volba stran a hnutí, které se proti němu spojily, jednoduše neexistovala. Ba co víc. I nyní, po uplynutí řady měsíců a po řadě kroků nové vlády a po skřípění zubů, které se tu a tam ozývá z tábora stoupenců Fialova kabinetu, se většina těch, kteří posledně volili tyto strany, shodne, že zatím žádná přijatelná alternativa pro obsazení Sněmovny není k mání.

Lidé ale nejsou roboti. I když dokážou rozumem potlačit nespokojenost, až vztek a říci si, že se v tuto chvíli nedá nic dělat, emoce dělají svou práci a duši stejně nahlodávají. Aniž bych to bral příliš zeširoka, zmíním pár výčitek. Tradičně je slyšet averze vůči Pirátům kvůli přílišné radikálnosti, i když vypadá anachronicky, protože vládní Piráti především pracují na svých místech a s žádnými výstřelky nepřicházejí. Proto nejde o hlavní kontroverzi, která je s pětikoalicí spojována.

Jiné je to s připomínkami, které padají na hlavu především ODS a lidovců. Týká se to lpění na vzorech, které platily kdysi a které by mnozí zástupci těchto stran rádi vtělili do současného života České republiky. V praxi to má tři hmatatelné body, v nichž pozice vládních subjektů vyvolává dojem, že mají slabost pro prošlé konzervy.

Za prvé je to neschválení manželství pro všechny. Za druhé je to neratifikace Istanbulské úmluvy o prevenci a boji proti násilí na ženách a domácímu násilí. Za třetí je to benevolence vůči Putinovu sloužícímu v EU a NATO, tedy Orbánovu Maďarsku. Tato benevolence vzbuzuje oprávněné podezření, že maďarský vývoj je zmíněným politikům po chuti.

Potlačovaný vztek, že se koalice, která nemá alternativu, chová v těchto bodech jako stará panna nepolíbená modernou, však nachází východisko nikoli ve vládě, leč vedle. Přesně kvůli těmto postojům totiž zkritizoval vládu prezident Petr Pavel. Není vůči pětikoalici vázán ničím, protože jej v kampani tyto strany výrazně nepodpořily. Jako hlava státu má také nárok na jiný názor než vláda.

Pavel zahájil tímto postojem samostatnou cestu. Lze z toho zatím vyvodit pouze závěr, že politický život bude v Česku dostatečně pestrý.

Reklama

Výběr článků

Načítám