Hlavní obsah

Pavel kritizuje vládu: K žalobě proti Maďarsku kvůli zákonu o LGBT+ jsme se připojit měli

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brusel

Prezident Petr Pavel na tiskové konferenci v Bruselu podpořil manželství pro stejnopohlavní páry i jejich adopci. Vyzval také k ratifikaci Instanbulské úmluvy. Zkritizoval vládu Petra Fialy (ODS), že se nepřipojila k žalobě Evropské komise na Maďarsko kvůli zákonu, který diskriminuje sexuální menšiny.

Foto: Johanna Geron, Reuters

Petr Pavel v Bruselu

Článek

„Řídím se hlavním principem, a to jsou rovné podmínky pro všechny,“ prohlásil Pavel s tím, že se to týká manželství párů stejného pohlaví, adopce dětí u stejnopohlavních párů, ochrany menšin i odmítání násilí na ženách.

„Jsem pro to, abychom ratifikovali Istanbulskou úmluvu. Není jediný skutečný důvod, proč bychom se tomu měli vyhýbat,“ dodal. Úmluva hovoří o prevenci a potírání násilí na ženách. Česko ji podepsalo, ale dosud neratifikovalo.

Ruce pryč od maďarských dětí, obul se do Lipavského náměstek šéfa maďarské diplomacie

Evropa

Prezidentovi se také nelíbí postoj české vlády, která se nepřipojila k žalobě Evropské komise na Maďarsko kvůli zákonu, který diskriminuje menšiny. Zakazuje jakoukoli prezentaci homosexuality a děl s ní spojených na školách pro děti do 18 let.

„Můj osobní názor je, že jsme se připojit měli. Co vedlo vládu k tomu, že se toho zřekla, na to se musím premiéra zeptat,“ řekl Pavel.

Mluvčí kabinetu Václav Smolka rozhodnutí odůvodňoval tím, že se vláda rozhodla k žalobě nepřipojit, protože bude Česko od půlky roku předsedat uskupení V4.

Anketa

Sdílíte názor prezidenta, že by se ČR měla připojit k žalobě EK proti Maďarsku ohledně zákona o LGBT+?
Ano
25,3 %
Ne
71,8 %
Je mi to jedno
2,9 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 33667 čtenářů.

K žalobě EK proti Maďarsku ohledně zákona o LGBT+ se připojují další země

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám