Hlavní obsah

Očima Saši Mitrofanova: O lítosti na nesprávném hrobě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rusové na dálku zabili manžele v Kyjevě v jejich bytě. Primátor hlavního města Ukrajiny Vitalij Kličko napsal, že žena byla v šestém měsíci těhotenství. A v Česku navštívil premiér Petr Fiala BIS a bezprecedentně z toho udělal veřejnou záležitost. Co tyto události spojuje?

Foto: Milan Malíček, Právo

Alexandr Mitrofanov

Článek

Začnu zdánlivě oklikou. Následující výrok, i když patří člověku známému, by mohl zaznít z úst kteréhokoli obyvatele České republiky.

„Kluci“, kteří sedí v tancích a cosi ošklivého prožívají, zde vypadají málem jako oběti. Jinde lze v podobných konstrukcích najít, že za to může Putin a že až v Kremlu nebude, bude líp. Nu což, věř a víra tvá tě uzdraví.

Víme, co podobní „kluci“ bez Putinovy přímé účasti s chutí provedli na dočasně okupovaném ukrajinském území. Už jen to samo o sobě zpochybňuje závěr, že jsou to „LIDÉ“. Doplnit to lze nahlédnutím do míst, kde se „kluci“ a jejich „maminy“ virtuálně shromažďují. Nebudu tady překládat výroky ani básně, v nichž se s použitím veškeré fyziologické malebnosti popisuje, jak se Rus těší, že análně znásilní Ukrajince na jeho území a bude nadšeně pozorovat zničené ukrajinské vnitřnosti.

Tito „kluci“ v četných videích po odvodu nebo dobrovolném odchodu do války si stěžují jen na to, že jim ruský stát nedal prachy, které za to slíbil, nebo že nemůžou pořádně vraždit za vlast, protože je jim zima bez kamen a oblečení, které šlohli jejich ruští papaláši.

A teď proč zmiňuji Petra Fialu na BIS. Důvod je jednoduchý. BIS má v popisu práce mimo jiné sledování mentálních příbuzných těchto „kluků“ v České republice. Fiala svou veřejně prezentovanou přítomností a kladným hodnocením vyjádřil podporu této nezbytné a mimořádně potřebné práci. Miloš Zeman se naopak v úřadu celou dobu snažil BIS zpochybnit.

BIS ve výroční zprávě za rok 2021 napsala o ruském agentovi v ČR, že využíval svůj vliv k „nastolování proruské politické agendy, koordinaci veřejných vystoupení kontaktovaných politiků a k medializaci narativů, jež jsou v souladu se zahraničněpolitickými zájmy RF“. Takový obecný popis sedí na více českých činitelů. Včetně ovšem samotného Zemana.

Dalo by se samozřejmě s lítostí říci, že ti, o nichž je řeč ve zprávě BIS, jsou „naši kluci“, kteří byli zneužiti. Jenže jsou to spojenci válečných zločinců. Ostatně už před osmi lety napsal ruský spisovatel Viktor Šenderovič (Kremlem označen za cizího agenta, nyní v emigraci), že možná dokáže politovat takové bytosti jako jednotlivce, když se ale srocují ve škodící dav, žádnou lítost v sobě necítí.

Reklama

Výběr článků

Načítám