Hlavní obsah

KOMENTÁŘ: Si v problémech – Alex Švamberk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V titulku není chyba, jak by se mohlo zdát, v problémech je čínský prezident Si Ťin-pching. Čína zažívá v posledním týdnu bezprecedentní demonstrace proti extrémně přísným restrikcím zavedeným kvůli pandemii covidu-19. Zaznívají na nich i hesla proti vládě komunistické strany, kdy Si Ťin-pching osobně prosazuje politiku nulové tolerance proti covidu. A musí od ní ustupovat.

Alex Švamberk

Článek

Spouštěcím mechanismem demonstrací, které se obrátily proti vládě, byla smrt deseti lidí v izolaci v Urumči. Uhořeli ve věžáku. I když na ně nebyla uvalena nejpřísnější karanténa zabraňující odchodu z domu, východy byly zavřené. Oblast je v karanténě už tři měsíce.

Uzavřených oblastí však přibývá i v nejlidnatějších městech v Šanghaji, Wu-chanu i Pekingu, protože narůstá počet nových případů. V úterý jich bylo 973 a sedmidenní průměr činí 644. Z našeho pohledu jsou to nízké počty, ale v Číně jsou to bezprecedentní hodnoty, vyšší než čísla oficiálně uváděná při první vlně covidu v Číně na začátku roku 2020.

Rychle rostoucí počet nakažených představuje problém, v Číně se kvůli tvrdým protikoronavirovým opatřením nevytvořila kolektivní imunita. Ukončené očkování sice má 90 procent obyvatel, jenže čínské vakcíny nejsou tak účinné jako západní mRNA. CoronaVac překonal jen o procentní bod potřebných padesát procent ke schválení, Sinopharm chrání před průběhem s příznaky se 79procentní účinností. Modernější mRNA vakcíny od Pfizeru/BionNTechu a Moderny nejsou v Číně schválené k použití, stejně jako vyvíjená čínská vlastní mRNA vakcína. Účinnost všech vakcín navíc rychle klesá. Posilující, třetí dávku přesto mělo 11. listopadu v Číně jen 40 procent lidí nad 80 let. I když v pondělí po masivní očkovací kampani stoupl podíl na 65,8 procenta, seniorů bez posilující dávky je stále hodně.

Čína mírní slova o koronaviru a uvolňuje restrikce

Zahraniční

Za takové situace se dá chápat, že úřady sahají opět k lockdownům. Stejně je pochopitelný i vztek obyvatel. Uzávěrám není konce a úřady je stále nezvládají zorganizovat, takže mnohde opět chybí základní potraviny. Jasná přitom nejsou ani pravidla, která už úřady musely změkčovat. Po požáru domu propukal hněv naplno.

Čína sice zažila velké demonstrace proti developerům, naposledy po splasknutí realitní bubliny, kdy musela vláda sanovat mamutí firmu Evergrande, tentokrát však už zaznívalo volání po větší demokracii a odchodu Si Ťin-pchinga. Nyní nemůže vedení svést vinu na nekompetentní správce měst a oblastí jako v případě nezvládnuté pomoci po přírodních katastrofách. Nulovou toleranci vůči covidu prosazuje přímo generální tajemník.

Úřady nevědí, co dělat. Když dostal mluvčí ministerstva zahraničí od zpravodaje agentury Reuters otázku, zda Čína ustoupí od tvrdých restrikcí, minutu mlčel a šustil papíry na řečnickém pultíku. Pak požádal o zopakování otázky a řekl, že „dotaz neodpovídá tomu, co se děje“, a Čína bude „dál prosazovat dynamickou politiku nulové tolerance“.

První vlna covidu s lidmi umírajícími na fibrózu plic pořád straší. Podle řady expertů měla mnohem horší následky, než vedení země přiznává. Lockdowny ovšem mají tvrdý dopad na čínskou ekonomiku. Podle modelu banky Nomura aktuální uzávěry negativně ovlivnily 25,1 procenta HDP, což je více než při dubnové uzávěře Šanghaje, kdy číslo činilo 21,2 procenta.

Za takové situace nemůže generální tajemník zcela změnit politiku, oslabilo by to jeho pozici. Mnoha vysoce postaveným straníkům přitom vadí, že Si opustil ideu kolektivního vedení země a uzurpoval si moc pro sebe sama. Slabostí by bylo i přijmout vakcíny ze zahraničí, tak se hledá viník zvenčí. Nejvyšší představitelé bezpečnostních složek už vyzvali ke zničení „infiltrovavších se nepřátelských sil“, které „provádějí sabotáže“ a v ulicích hlídkují policisté. Svůj úkol nepochybně splní, ale rozhodně ne bez ztráty kytičky.

Si si uvědomil vážnost situace, oznámené zmírnění opatření proti koronaviru, kdy byla řada čtvrtí vyňata z lockdownu a karanténa už není tak přísná, v případě nákazy se neuzavře celý dům, ale stačí, když bude nakažený v domácí izolaci, je jeho prohrou. Ukazuje to, že i moc čínského prezidenta má limity a může být rád, že protesty nepřišly před stranickým sjezdem. Pokud bude čelit více podobným potížím, mohlo by se mu dát najevo, že by měl jít do důchodu. Do jeho třetího zvolení platilo, že funkcionáři v 68 letech odcházejí, Si má 69, ovšem za pět let bude mít 74.

KOMENTÁŘ: Nepoučitelné Německo opakuje chyby s Ruskem – Alex Švamberk

Komentáře

Reklama

Výběr článků

Načítám