Hlavní obsah

Čína mírní slova o koronaviru a uvolňuje restrikce

Peking

Čína po masivních protestech zmírňuje protikoronavirové restrikce navzdory tomu, že se denní přírůstky nakažených pohybují kolem rekordních hodnot, píše agentura Reuters. Také vyjádření vicepremiérky Sun Čchun-lan, že pandemie dospěla do nové fáze, naznačuje obrat v dosavadním postoji nejlidnatější země světa k nákaze covid-19.

Foto: Reuters

Ilustrační foto

Článek

„Vzhledem k tomu, že se varianta omikron stala méně patogenní, očkuje se více lidí a získali jsme více zkušeností s prevencí pandemie, je náš boj proti pandemii v nové fázi a přináší nové úkoly,“ uvedla vicepremiérka během středečního jednání Národní zdravotní komise. Její slova naznačila, že se Peking chystá na zmírňování extrémně přísných opatření.

O protestech, které se rozhořely po celé zemi a během uplynulého víkendu se rozšířily do Šanghaje či Pekingu, se úřady sice nezmiňují, ale svou roli nepochybně sehrály. Staly se totiž projevem veřejného vzdoru, který nemá obdoby od nástupu prezidenta Si Ťin-pchinga k moci v roce 2012, připomíná agentura Reuters. Současně dodává, že přicházejí ve chvíli, kdy druhá největší ekonomika světa čelí pomalejšímu ekonomickému růstu než v předchozích letech.

Místní lockdowny se ruší

Obří čínská města Kanton a Čchung-čching už oznámila, že uvolňují protikoronavirová omezení. Ruší se místní lockdowny, obnovuje se činnost velkých továren, otevírají se supermarkety, fitness centra, školy, kina či restaurace. Infikovaní s mírnými příznaky se mohou izolovat doma. To je výrazný posun z praxe staré jen pár týdnů, kdy celé oblasti byly týdny uzavřené poté, co byl odhalen jeden pozitivní případ nákazy, píše Reuters.

A to i přesto, že počty nakažených jsou vyšší než v době těchto lockdownů.

Obyvatelé Šanghaje protestují proti covidovým opatřenímVideo: AP

Vicepremiérka Sun Čchun-lan rovněž hovořila o potřebě více očkovat. Peking nedávno oznámil, že chce více proočkovat seniory a děti. Posilující dávku vakcíny proti covidu-19 v zemi se zhruba 1,4 miliardy obyvatel dostalo pouze 40 procent lidí starších 80 let. Nižší proočkovanost ve starší populaci souvisí s obavami z vedlejších účinků vakcíny.

V této souvislosti se spekuluje, že by se Čína mohla příští rok otevřít, jakmile se dosáhne lepší proočkovanosti mezi staršími lidmi.

Čínské akcie a trhy po celém světě po víkendových protestech zpočátku oslabily, ale později se zotavily díky nadějím, že tlak veřejnosti by mohl vést k novému přístupu úřadů. Mezinárodní měnový fond varoval, že přísná protikoronavirová opatření by mohla čínskou ekonomiku zatížit.

Zdravotní komise ve čtvrtek oznámila, že zaznamenala přibližně 35 800 nově nakažených, v úterý to bylo 37 600. Nedávno Čína zaznamenala rekordních více než 40 tisíc nových nákaz za den.

Číňané protestují, policie zatýká

Svět

Reklama

Výběr článků

Načítám