Hlavní obsah

KOMENTÁŘ: Pozor na ruský mír

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rusko na Ukrajině nevítězí, strategickou iniciativu ztratilo loni v létě, když Ukrajinci podnikli bleskové ofenzivy v Charkovské a Chersonské oblasti. Boje v Bachmutu na situaci nic nemění. Fronta se posouvá minimálně. Za takového stavu je pochopitelné, že sílí hlasy volající po příměří.

Foto: Novinky

Alex Švamberk

Článek

Čína stále mluví o potřebě míru a ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov v Brazílii řekl, že Moskva má zájem válku co nejdříve skončit. O míru bude jistě hovořit s generálním tajemníkem OSN Antóniem Guterresem.

Ruské výzvy však nejsou pouhou snahou vylepšit obraz země, která nese cejch agresora, protože válku zahájila. Kreml sice nedosáhl plánovaných cílů, kyjevskou vládu se nepodařilo svrhnout, ale Rusko si připsalo významné územní zisky. Nejenže ovládá skoro celou Luhanskou oblast, ale hlavně udělalo z Azovského moře svůj rybník, když ovládlo celé jeho pobřeží, zajistilo si tím klíčovou pozemní cestu na Krym. Když by válka nyní skončila, Rusko by na ní i tak vydělalo.

Sice neustává v útocích směrem na Bachmut, Marjinku a Avdijivku, ale to neznamená, že by se teď nespokojilo s tím, čeho už dosáhlo. Nejlépe ještě před zahájením plánované ukrajinské ofenzivy. Moskva se jí obává, protože poslední dvě velké ukrajinské ofenzivy byly úspěšné.

Nebude náhodou, že nedávno majitel Wagnerovy skupiny Jevenij Prigožin v obsáhlém komentáři napsal, že by bylo pro Rusko nejlepší válku teď ukončit a už nyní se soustředit na obranu. Prigožin je sice právem vnímán jako symbol brutality, kterému na lidských životech nezáleží, ale to neznamená, že jde jen o bizarní postavičku s přehnanými ambicemi, která si libuje v drsné mluvě vězňů a poutá pozornost především kritikou armádních špiček, které mu údajně házejí klacky pod nohy.

Když psal o potřebě válku ukončit, nebylo to náhlé prozření. Sám by si to nepřál, ale varoval před skupinami, kterým se válka zajídá, protože jim nic nepřináší, a naopak na ní tratí, takže jejich podpora tažení na Ukrajinu slábne. Ukončit ji hned by bylo řešením, protože oligarchové by mohli opět vydělávat a nemohlo by se stát, že by se začali vzpouzet.

Do skládačky zapadají i vyjádření různých ultranacionalistických „vojenských korespondentů“, kteří na síti Telegram stejně jako Prigožin tvrdě kritizují vedení armády, že speciální vojenská operace, jak se v Rusku oficiálně nazývá útočná válka, je vedena špatně. To je pravda, velení ruské armády se při vedení války zrovna nevycajchnovalo a dopouštělo se fatálních chyb. Kritické názory, které se ozývají už od prvních měsíců invaze, jsou oprávněné, ale je potřeba si uvědomit, že jejich šiřitelé nejsou na rozdíl od různých opozičníků nijak pronásledováni. Nelze přitom pochybovat, že kdyby jejich názory ruskému vedení vadily, tak by je pěkně zmáčklo a skončili by ve vězení jako Alexej Navalnyj.

Pokud by se válka ukončila nyní, pořád by to bylo ruské vítězství, které má své hrdiny. Sice by nebylo dosaženo původních cílů, ale viník je znám - padlo by to na hlavy neschopných vysokých velitelů, kteří zklamali Putinovu důvěru. Zabilo by se několik much jednou ranou, válka by skončila, Rusko by rozšířilo své území, generálové by pochopili, že jejich pozice jsou sice silné, ale ne neotřesitelné a Putin by byl oslavován jako vítěz.

Moskva však počítá i s alternativou, že by se příměří nepodařilo rychle uzavřít. Ruské jednotky dělají všechno, aby ukrajinský nápor odrazily. Ve všech možných i nemožných směrech budují hloubkovou obranu, zákopy rostou nejen v obsazené Záporožské oblasti, aby se ztížil útok k Azovskému moři a zabránilo se izolaci Krymu, ale i na plážích na Krymu, byť Ukrajinci nemají prostředky, aby se vylodili. V bojích u Bachmutu se wagnerovci snaží pouštět žilou ukrajinské armádě, nekrvácí tam jen ruské jednotky, ale také ukrajinské - Rusko chladně kalkuluje, že má větší lidské zdroje.

Putin sází na to, že se Ukrajina vyčerpá, že válka Západ unaví a jeho podpora zeslábne. Demokratické vlády jsou na rozdíl od těch autoritářských závislé na hlasech voličů, a pokud se těm bude zdát, že jsou jiné palčivější problémy, proud pomoci se změní v čůrek. Točit palci si Putin nemůže, jak ukazují Prigožinova slova, válka není populární ani v Rusku, ale nejde o úplně špatnou kalkulaci, pokud si včas neuvědomíme, co znamená pax russica a vzpomeneme si, jak si Rusko společně s Hitlerem dělilo Polsko a uzmutou část si nechalo.

Ruský mír znamená ruský svět. V ruštině je výraz pro obé stejný.

Reklama

Výběr článků

Načítám