Hlavní obsah

S kůzlaty na hlavě i za krkem. V Brně opět proběhly netradiční lekce jógy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno

Již desátou sezonu jógy s kůzlaty zakrslých holandských koz uzavřeli o víkendu v brněnském Lamacentru Hády. U veřejnosti je každoročně o cvičení mezi malými neposedy obrovský zájem. Jak lekce probíhá a co všechno se může přihodit? To si reportér Novinek vyzkoušel na vlastní kůži a na místo zajel i s kamerou.

Jóga s kůzlaty v Lamacentru HádyVideo: Novinky

 
Článek

Prostor Lamacentra v městské části Brno-Hády uhrane člověka již na první pohled. Lom Džungle, ve kterém se Lamacentrum nachází, byl dlouhá léta uzavřený a nevyužívaný, zarůstal buřinou a začalo se i uvažovat o jeho zavezení odpadní zeminou.

Naštěstí se tak nestalo a již přes deset let zde funguje právě Lamacentrum, které se stará o okolní cennou přírodu.

Foto: Novinky

Reportér Novinek při józe s kůzlaty

Vedle lam alpak jsou zde také ovce, zajíci a kozy. Celé centrum je otevřeno veřejnosti a se všemi zvířaty je možný blízký kontakt.

Největší sblížení se zvířaty nabízí právě lekce jógy s kůzlaty. Ty se vypisují každé jaro v řádech jednotek. Všechno je ale závislé na počasí a také na věku kůzlat. Nesmí totiž být moc velká, aby při zábavě nedocházelo ke zraněním.

Nápad dostat kozí jógu do Čech má na svědomí skupina kolem kamarádek Himani a Agnieszky Buchtové.

Foto: Novinky

Jóga s kůzlaty

„Inspirovali jsme se videem ze zahraničí a řekli jsme si: ‚Proč to nezkusit i tady.‘ První lekci jsme uspořádali pro přátele, pak jsme to otevřeli veřejnosti a od té doby máme stále plno,“ prozradila Novinkám Himani.

V Kodani lidé cvičí jógu s plechovkou piva v ruce, postupně ji vypijí

Koktejl

„Tehdy jsme si řekli, že naše kůzlata jsou pro jógu ještě vhodnější než ta, od kterých jsme se inspirovali. My máme zakrslé holandské mini kozy. Lehčí kůzle přinese větší zážitek,“ vysvětlila zakladatelka první kozí jógy v Evropě Agnieszka Buchtová.

„Pro mě je strašně důležité, že děláme jógu právě s Himani. Ona je praktikující učitelka z Indie. My jsme nechtěli, aby to bylo jen hloupé cvičení, ale aby to opravdu mělo úroveň. Nechtěli jsme jógu ponížit,“ doplnila Buchtová.

První lekce jsou vypsány přibližně ve věku dvou týdnů kůzlat a končí se přibližně o pět týdnů později. „To už totiž začínají být příliš těžká,“ dodala s úsměvem Buchtová.

Riziko? Zásah intimních partií

Na možná rizika při cvičení jsou účastníci lekce vždy na začátku upozorněni.

„Kůzle může skočit v rozběhu na břicho nebo trochu níže, a to velmi zabolí,“ popsala zkušenosti cvičitelka.

Foto: Novinky

Člověk musí být při józe připraven i na takové okamžiky

Kůzlata ráda koušou oblečení, podložky na cvičení, tkaničky i vlasy. Někdo odchází s novým sestřihem, nikomu to ale nikdy nevadilo,” doplnila Buchtová.

Anketa

Láká vás jít na jógu s kůzlaty?
Ano
48 %
Ne
52 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 127 čtenářů.

Odhalte tajemství ženské rovnováhy a vyzkoušejte cvičení, které zharmonizuje vaše tělo

Zdraví

Pozice z jógy pro lepší sex

Zdraví

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám