Hlavní obsah

Rychlý postřeh a spousta střepů. Komička natočila skeč, jak to bude vypadat v restauracích

Novinky, pal

Rozbité talíře, káva v klínech hostů a trénování dobrého postřehu. I tak by mohla vypadat naše návštěva restaurací, až se otevřou, pokud by se pravidlo o vzájemném odstupu uplatňovalo skutečně důsledně a platilo by i pro číšníky a číšnice.

Foto: Dana Kysučanová, Novinky

Jak doručit hostovi šálek kávy, aniž byste se k němu příblížili na méně než 1,5 metru, může být obtížně proveditelné

Článek

Pokud vše dopadne, jak vláda očekává, měly by se 25. května otevřít restaurace, hospody, bufety, kavárny s prodejem přes výdejní okénko a v rámci letních venkovních zahrádek. I tak ale bude po jejich hostech vyžadováno, aby od sebe dodržovali vzájemný odstup.

Sociální odstup tu s námi může být nejméně do roku 2022, zní z Harvardu

Koronavirus

Jenže co obsluha? I ta by přeci měla dodržovat od hostů odstup. To ale přináší pro číšníky a číšnice skutečné dilema. Jak sociální dostup dodržet a zároveň zákazníka obsloužit.

Skeč nizozemské herečky a komičky Nicolette Van Damové ukazuje, jak by to mohlo vypadat v barech a kavárnách, kdyby obsluha skutečně důsledně lpěla na dodržování minimálního odstupu 1,5 metru.

Otevřít jen zahrádky? Když začne pršet, můžeme to jídlo zase vyhodit, namítají restauratéři

Ekonomika

Lze však předpokládat, že zákazníci i výkonná moc budou k obsluze benevolentní a výkon práce ji umožní. A i kdyby ne, čeští číšníci by si poradili určitě důmyslněji než nizozemská komička, třeba by došlo k renesanci velkých modelů vláčků, především těch s nákladními vozy.

Reklama

Výběr článků

Načítám