Hlavní obsah

Pes Vasja, který si na frontě odhryzal tlapku, jde po rehabilitaci do penze

Psí nalezenec Vasja dělal od roku 2016 společnost ukrajinským vojákům bojujícím v přední linii na Donbasu, a když se zamotal do ostnatého drátu, neváhal si ukousnout packu, aby se k nim mohl vrátit. Po léčení a rehabilitaci v Polsku se vrátil na Ukrajinu, aby si užíval zasloužené psí penze, uvedlo na svém webu Rádio Svobodná Evropa

Foto: Twitter/Defense of Ukraine

Pes Vasja

Článek

Černosrstý Vasja, jenž náleží k rase cane corso, se před lety potuloval po Ternopilu na západní Ukrajině. Zubožený a zraněný se tehdy nalepil na Romana, který si ho vzal domů. Pes ze začátku nechtěl přijímat potravu ani vodu, nakonec si ale dal říct. „Bývalý páníček ho chtěl oběsit, doteď nevíme proč,“ uvedla současná majitelka psa Anastasija Zaveruchová. Pojmenovali ho Vasja, protože na jméno zareagoval, když tak Roman oslovil svého známého.

Když Roman před několika lety podepsal kontrakt s ukrajinskou armádou a odjel sloužit na Donbas, vzal Vasju s sebou, protože pes „by bez něho nepřežil“, vysvětlila Anastasija. Vasja se sice do bojů nezapojoval, zlepšoval ale vojákům náladu a nevadily mu ani rány při výstřelech a výbuchy. Vojáci si ho tak oblíbili, že mu vyrobili i neprůstřelnou vestu.

V listopadu roku 2021 ale zmizel. Vojáci tehdy dokonce nasadili výzvědné drony, aby ho vypátrali. Po nějaké době se jim ho skutečně podařilo nalézt a zjistit, že se zamotal do drátu poblíž demarkační linie. Roman se chystal za Vasjou vypravit a jeho kamarádi z fronty ho v tom nehodlali nechat samotného. Vasja se ale nakonec vrátil sám. Odhryzl si tlapku a připlazil se.

Tehdy ho vojáci na nosítkách odnesli do nejbližší obce k veterináři. Když už pak nebyl v ohrožení života, byl vyslán zpět do Ternopilu. „Doma byl téměř rok. Zkusila jsem pro něj sehnat protézu. Objednala jsem ji v Bulharsku, ale nepřišla. Potom jsem narazila na informaci o ženě z Polska, která hledala nové majitele pro opuštěná zvířata z Ukrajiny,“ uvedla Anastasija. Nakonec spolu s touto ženou odvezla Vasju do Polska na rehabilitaci. Vasjovi se dostalo veškeré léčby zdarma. „Proplatili nám i cestu do Polska,“ vzpomíná majitelka. Léčba zahrnovala operaci i pooperační fyzioterapii s každodenními masážemi. Protéza, kterou Vasja získal, stojí od 500 do 1000 eur (od zhruba 11 700 korun do 23 400 korun).

Na Vasjův návrat na Ukrajinu čekala Anastasija netrpělivě spolu se svým pětiletým synem. Roman dál slouží v armádě. Ani po návratu domů ale Vasja nemá vyhráno. Musí si na protézu zvyknout, což se mu daří zatím jen obtížně.

Lékaři bez hranic: Psychologickou pomoc na Ukrajině vyhledávají hlavně děti

Zahraniční

Reklama

Výběr článků

Načítám