Hlavní obsah

Lékaři bez hranic: Psychologickou pomoc na Ukrajině vyhledávají hlavně děti

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Válka na Ukrajině znepřístupnila zdravotní péči, kterou potřebují nejen ranění, ale i chroničtí pacienti. Lékaři bez hranic vozí tamním nemocnicím léky i zdravotnický materiál, provozují také mobilní ambulance, popsal Právu Silvestr Tkáč, manažer zásobování Lékařů bez hranic, který se momentálně nachází v ukrajinské Poltavě.

Foto: Foto archiv Lékařů bez hranic, Právo

Manažer zásobování Lékařů bez hranic Silvestr Tkáč

Článek

Válka trvá už rok. Fronta se za tu dobu mnohokrát změnila, momentálně se nachází na jihu a východě Ukrajiny. Na co se soustředí Lékaři bez hranic?

Konflikt trvá od roku 2014 (od anexe Krymu). Lékaři bez hranic jsou na Ukrajině už od tohoto roku. V únoru 2022, kdy došlo k eskalaci, se intenzita naší pomoci zvýšila. Co se týče distribuce pomoci, působíme na celém území Ukrajiny. Od Užhorodu po Kyjev, Vinici, Mikolajiv, Oděsu, Poltavu, kde jsem teď já, až po Charkov.

Máme tu 124 mezinárodních pracovníků Lékařů bez hranic a lehce pod 700 kolegů, kteří jsou najatí přímo na místě.

Co přesně je teď největší náplní vaší práce?

Kromě přímé lékařské pomoci poskytujeme také psychologickou pomoc, evakuujeme pacienty ze zasažených oblastí, provozujeme mobilní kliniky, tedy jezdíme do míst, kde lidi potřebují zdravotní služby. Ve velké míře podporujeme místní zdravotnická zařízení. Potřebují zejména materiální podporu, školení atd.

Loni na jaře váš kolega říkal, že Ukrajina netrpí nedostatkem lékařů, ale léků a materiálu. Jak je to teď?

Je to podobné. Proto se naše pomoc na Ukrajině soustředí na logistiku a zásobování. V Poltavě máme dva sklady, které jsou plné zdravotnického materiálu a hygienických pomůcek, přikrývek, …

Lidé, kteří užívali nějaké léky, se k nim najednou nedostali, lékárny byly zavřené, nemohli dostat předpis

Na základě vyhodnocení našich kolegů v terénu pak tyto věci poskytujeme místním zdravotnickým zařízením a nemocnicím. Takže personál je z většiny místní a my jim pomáháme materiálně.

Je lékařská péče pro Ukrajince dostupnější, než byla na jaře, když se bojovalo na více frontách?

Válka neprobíhá jen v oblasti fronty. Rakety a drony dopadají na celé území Ukrajiny. Vyšší potřeba lékařské péče je proto v celé zemi. Liší se z pohledu toho, co je kde třeba. Logicky poblíž frontové linie je na prvním místě záchrana životů.

Když se hlavní prioritou zdravotnických zařízení stane bezprostřední záchrana života, tak máte mnoho pacientů s chronickými nemocemi, kterým se nedostává péče.

Jsou to proto také pacienti, na které se soustředíme a snažíme se, aby nebyli ochuzeni o přístup ke zdravotní péči.

Na Ukrajině je podle údajů Mezinárodní organizace pro migraci přes pět milionů vysídlených osob, podle toho, kam tito lidé přijedou, se mění poptávka po zdravotních službách.

S jakými problémy pa­cienti chodí nejčastěji?

Konflikt znepřístupnil základní zdravotní péči. Například lidé, kteří užívali nějaké léky, se k nim najednou nedostali, lékárny byly zavřené, nemohli dostat předpis. V první fázi jsme se proto soustředili na to, aby lidé s chronickými nemocemi dostali své léky.

Dlouhodobě jsme se také zaměřili na poskytování psychologické pomoci. Zřídili jsme horké linky, na které mohou lidi volat a kde jim naši odborníci poskytují konzultace. Zvýšila se také potřeba fyzioterapie po zranění.

Nemocnicím dodáváme léky, zařízení, pleny pro děti i dospělé, ale i například generátory, protože řada měst nemá elektrickou energii.

Kdo nejčastěji vyhledává psychologickou pomoc?

Velká poptávka je mezi dětmi a lidmi, kteří přicházejí přímo z frontové linie.

Připravujete se na další ruskou ofenzivu?

Naše aktivity se řídí humanitárními potřebami. Připravujeme se na celou řadu scénářů, abychom byli schopni pomoci tam, kde to bude třeba. Před zimou jsme už udělali velké nákupy zimního oblečení pro děti, přikrývek a dalších věcí. Pracujeme však jen na území pod kontrolou Ukrajiny.

Byl to rok bolesti, smutku a jednoty, letošek bude rokem vítězství, tvrdí Zelenskyj

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám